Figyeljünk oda a jelekre!

8 tünet, ami vashiányra utal

A vashiány sok embert érintő probléma, ennek ellenére gyakran nem derül rá fény, mivel igen változatos tüneteket produkál (már ha produkál). Lássuk, mik az árulkodó tünetek, amelyek figyelmeztethetnek!

2015.03.28 12:00ma.hu

Folyton kimerült

Annak, hogy valaki fáradt és kimerült, rengeteg oka lehet, például stressz, túlhajszolt életmód, kevés alvás, stb. Azonban ha ez az állapot tartósnak bizonyul, úgy meglehet, hogy vashiány húzódik a hátterében. Ugyanis sokszor a fáradtság a legjellemzőbb tünete, ennek ellenére a legtöbben csak legyintenek rá, hogy ez az élet szerves része.

Pedig vashiány esetén kevesebb oxigén tud eljutni a szövetekhez, így bizonyos szerveink működésében zavar léphet fel, ami fáradtsággal járhat. Amennyiben a „normál” kimerültséghez ingerlékenység, csökkent koncentrációképesség és fizikai gyengeség is társul, úgy még nagyobb a valószínűsége annak, hogy a vas raktárai kiürültek.

Erős menstruáció

A nőknél a vashiány elsődleges oka a túl erős menstruációs vérzés, mivel ekkor a kelleténél több vért – így vasat – veszítenek. Éppen ezért ha önnél is fennáll ez a probléma, úgy érdemes megnézetnie a vas anyagcserére vonatkozó laboratóriumi paramétereit, továbbá célszerű vérzékenység irányába is vizsgálódni, hiszen sok esetben ez okozza a kellemetlen panaszt.

Sápadtság

A bőr egészséges, rózsás színét az arcbőr kis artériájának vérteltsége és a vérben lévő hemoglobin adja (melynek felépítéséhez elengedhetetlen a vas), így annak csökkent mennyisége sápadtságot okoz. Viszont azt nem árt tudni, hogy nem csupán az arc fakó színe hívja fel az állapotra a figyelmet, hanem ugyanolyan jelzésértékű, ha az ajkak, az íny, illetve az alsó szemhéj belseje is halványabb a kelleténél!

Könnyen kifullad

Természetesen mozgás során, ha az ember hamar kifullad, az a csökkent állóképesség eredménye is lehet, azonban ha túlságosan is korán kezdi kapkodni a levegőt, akkor az vashiány okozta vérszegénységet is jelezhet. Ekkor ugyanis kevesebb az oxigén szállítódik a tüdőből, így úgy érezheti, kevés levegőt tud belélegezni.

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Heves szívdobogás

A szapora szívverés igen ijesztő tünet, ám nem feltétlenül jelent komoly szívbetegséget, hiszen sokszor vashiányos vérszegénység áll a panasz hátterében. Amennyiben valamilyen szívbetegséggel küzd, úgy célszerű gyakrabban ellenőriztetni a vérképét és a vasra vonatkozó értékeket, ugyanis hiánya könnyen az állapota romlásához vezethet.

Nyugtalan láb szindróma

A John Hopkins Medicine szerint a nyugtalan láb szindróma hátterében 15%-ban vashiány húzódik, ráadásul minél alacsonyabb a vas szintje, a panasz annál erősebb. Tünete, hogy a lábban nyugalmi helyzetben egy megmagyarázhatatlan, furcsa érzés keletkezik, amit az illető a végtag mozgatásával próbál megszüntetni. A vashiány csökkenésével általában a panaszok is javulnak.

Gyakori fejfájás

Szinte nincs is olyan ember, akinek bizonyos időközönként ne fájdulna meg többé-kevésbé a feje. Ennek oka igen szerteágazó lehet, a stressztől kezdve a vérnyomás problémán és az alváshiányon át a daganatokig. Természetesen legtöbbször a probléma ártalmatlan dolog, ám előfordulhat, hogy vashiány váltja ki a tünetet, ugyanis az agyba ilyenkor ne jut elegendő oxigén.

Furcsa dolgokat kíván

Az egyik legfurcsább tünete a vashiánynak az, hogy az illető igen szokatlan dolgokat kíván: például agyagot, sarat, krétát, jeget. Hogy ez pontosan miért alakul ki, egyelőre nem tudni, ám a legtöbb elmélet szerint ilyenkor a hiányzó ásványi anyagokat próbálják pótolni a betegek.

Vérvétellel könnyen megállapítható a vashiány

A diagnózis vérvétellel, laboratóriumi vizsgálattal biztosra felállítható, és gyógyszeres kezeléssel, valamint szakember által javasolt életmódváltással sikeresen kezelhető. Azonban létfontosságú a mögöttes okok felkutatása, hiszen ha az alapbetegséget kezeljük, akkor a vashiány is megszűnik – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos.Fontos! A vérvétel eredményét mindig szakorvos elemezze ki, hiszen akkor is fennállhat vashiány, ha a vérképben nincsenek jelentős eltérések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.