Van más B-vitamin-forrás

Nagymennyiségben etetnék velünk a glutént a tudósok

Napi egy tál teljes értékű gabonaféle életet menthet a Harvard Egyetem nagy léptékű, hosszú távú kutatásának eredményei alapján.

2015.03.24 17:59MTI

Tizenhét százalékkal csökkent a rák, a szívbetegség, a légzőszervi kórok és a cukorbetegség okozta idő előtti halálozás veszélye azoknál, akik minden elfogyasztott 1000 kilokalóriánként 34 gramm teljes értékű gabonafélét ettek - idézte a The Daily Telegraph a BMC Medicine orvosi szaklapban megjelent tanulmányt.

Mindegyik teljes értékű, vagyis hántolatlan, finomítatlan gabonaféle - többek közt a búza és a zab - kedvező, betegségeket megelőző, a szervek egészségét őrző hatását kimutatták. Ezek a magvak ugyanis bővelkednek élelmi rostokban, ásványokban és antioxidánsokban.

Nyolc amerikai állam több mint 367 ezer lakosának táplálkozását és egészségi állapotát követték átlagosan 14 éven keresztül a kutatók. Még az életkort, a dohányzást, a testtömegindexet és a testmozgás mennyiségét figyelembe véve is azt az eredményt kapták, hogy akik 1000 kilokalóriánként 34 gramm hántolatlan gabonafélét fogyasztottak, azoknál 17 százalékkal csökkent az idő előtti halálozás kockázata.

"Eredményeink újabb kutatásokra, klinikai tesztekre sarkallnak, melyek tovább bizonyíthatják a teljes értékű gabonafélék, rostjaik és más tápanyagaik jótékony hatásait" - magyarázta Lu Qui, a kutatás vezetője.

A teljes értékű, azaz a maghéjjal, a korpával együtt, nagy mennyiségben fogyasztott gabonafélék 11 százalékkal csökkentették a légúti betegségek, 48 százalékkal a cukorbetegség és 15 százalékkal a rák okozta halálozás kockázatát.

A kutatók szerint a teljes értékű gabonaféléknek egészségvédő tulajdonságai, többek közt gyulladásgátló hatásuk lehet. A teljes kiőrlésű gabonában 25 százalékkal több a fehérje, mint a tisztított, finomított változatban.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a teljes értékű gabonafélék fokozhatják a csontok ásványi sűrűségét, csökkenthetik a vérnyomást, védik az egészséges bélflórát, és mérsékelhetik a cukorbetegség kockázatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.