Tavalyi leltár

Két és félezer veszélyes terméket találtak - nagy része játék

A leggyakrabban sérülés vagy fulladás veszélye, illetve veszélyes vegyianyagok miatt kellett a tagállamok hatóságainak megnyomniuk a vészcsengőt.

2015.03.25 05:30MTI

Csaknem 2500 veszélyes terméket vontak ki a piacról vagy tiltották meg az importját 2014-ben az uniós és tagállami hatóságok - közölte az Európai Bizottság.

A nem élelmiszer-jellegű termékek uniós gyorsriasztási rendszerében (RAPEX) a tagállami hatóságok tavaly az egy évvel korábbinál 3 százalékkal több, 2435 jelzést adtak, amelyek alapján 2755 esetben indult valamilyen intézkedés. Ez lehet a forgalmazás megtiltása, a termék kötelező visszarendelése, vagy akár az áru importjának megtagadása.

A legtöbb veszélyes termék, az összes 28 százaléka tavaly is játék volt. Ezt a termékkategóriát a ruhák, textiláruk és divatcikkek követik, amelyek az összes bejelentés 23 százalékát tették ki. A leggyakrabban sérülés vagy fulladás veszélye, illetve veszélyes vegyianyagok miatt kellett a tagállamok hatóságainak megnyomniuk a vészcsengőt. Bőrcipőknél például irritáló vegyszereket, gyerekjátékoknál, később akár termékenységi problémákat okozó vegyületeket, divatcikkek esetében pedig ártalmas nehézfémeket is találtak a hatóságok.

Az elektronikai berendezések, háztartási gépek a riasztások 9, a gépjárművek 8, a gyermekgondozási cikkek és eszközök, valamint a fényforrások és lámpák egyaránt az összes riasztás 3-3 százalékát tették ki.

A legtöbb veszélyes árucikk, az összes csaknem kétharmada, továbbra is Kínából érkezik, ezért az uniós hatóságok a jövőben is folytatják a párbeszédet Pekinggel annak érdekében, hogy az uniós előírásoknak nem megfelelő, veszélyes termékeket már a származási országban ki lehessen szűrni. A veszélyes termékek 14 százaléka származott az Európai Unió, illetve az Izlandot, Norvégiát és Liechtensteint is magába foglaló Európai Gazdasági Térség valamelyik országából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.