Bőre 90 százalékát elvesztette a lány

Lerohadt a bőre: allergiás lett a gyógyszerére

A 24 éves Khaliah Shaw egy széles körben használt epilepszia elleni gyógyszert kapott az orvosától, de pár nappal később már az életéért kellett küzdenie, bőre pedig két év alatt sem jött rendbe.

2015.03.24 14:00ma.hu
Fotó: Khaliah Shaw

Amikor a 24 éves Khaliah Shaw epilepsziás lett és elment az orvoshoz, még nem gondolta, hogy néhány nap múlva a görcsös roham fenyegetése lesz a legkisebb gondja, és hogy két évvel később még mindig messziről látszódni fog rajta a gyógyszer mellékhatása. Az amerikai Georgiai Állami Egyetemen diplomát szerzett fiatal nő 2013 decemberében fordult orvoshoz epilepsziás panaszai miatt, ám a kelleténél nagyobb dózisban kapott gyógyszert, és ez súlyos reakciókat váltott ki a szervezetéből.

Eleinte azt hitték, hogy csak influenzás, ám két nappal később arra ébredt, hogy a szája felhólyagosodott és a felsőtestén a bőr száraz foltokban hámlik lefele. "Még ma is hallom az intenzív osztály gépeinek csipogását és még mindig érzem azt az undorító ízt, amit a torkomba tettek és amitől minden egyes alkalommal hánynom kellett. Soha többé nem akarok újra az égési sérültek osztályára kerülni, soha!" - írta a fiatal nő az azóta is működő blogján. A súlyos tüneteket az úgynevezett Stevens-Jonhson szindróma okozta, amely lázzal, fejfájással és köhögéssel kezdődik, épp mint az influenza, de néhány nappal később a bőr kiszárad és a nyálkahártyákon - szájüreg, nemi szervek, de akár a szem is - fekélyes sebek alakulnak ki.

A kiváltó ok szinte minden esetben valamely gyógyszer hatóanyagával szembeni túlérzékenység, Khaliah esetében a görcsoldó volt a hibás. Mire kikerült az intenzív osztályról, a haja kihullott, bőrének pedig a 90 százalékát elvesztette, és ugyanekkora arányban sérült a látóképessége. Múlt augusztusban vett részt az utolsó korrekciós műtéten, aminek köszönhetően most már újra mindenütt bőr borítja a testét, és a haja is kezd visszanőni, de a foltok még sokáig árulkodni fognak az előre megjósolhatatlan gyógyszerallergiáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.