Elkészült a bemutató

Figyeljen, már Szegeden is vannak medvék!

Elkészült a Szegedi Vadaspark barnamedve-bemutatója: a kifutót és az új tanösvényt, melyen a hazai erdők élővilágát ismerhetik meg a látogatók vasárnap adták át.

2015.03.22 23:30MTI
freedigitalphotos.net/adam

Veprik Róbert igazgató elmondta, az állatkert látogatói között végzett felmérés szerint a medvét hiányolták a legtöbben - a válaszadók 45 százaléka - a gyűjteményből. A medvék családjából az Eurázsiában és Észak-Amerikában is őshonos barnamedve az, amely a mondák és mesék szinte állandó szereplőjeként a legközelebb áll hozzánk, ezért is esett erre a fajra a választás - tette hozzá a szakember.

A két 15-16 éves nőstény Spanyolországból először a Veresegyházi Medveotthonba érkezett, majd hosszas engedélyeztetési eljárás után kerülhetett a vadasparkba, ahol a szürke farkasokkal közös, új, tágas kifutóba került - közölte az igazgató.

Az új bemutatóhoz oktatási tevékenység is kapcsolódik: a kifutó oldalánál mesterséges barlangot alakítottak ki, melyben különleges ásványokat és csempészektől lefoglalt barlangi medve (Ursus spelaeus) állkapcsot is kiállítottak. A bemutatóhoz vezető sétaút mentén tanösvény készült, ezen haladva a hazai erdők élővilágáról kaphatnak képet a látogatók. Olyan fajokat ismerhetnek meg, mint az aranysakál, az európai vadmacska, az európai vidra, a holló, az uhu, a réti sas vagy a kígyászölyv.

Botka László (MSZP) polgármester az átadón arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben több mint egymilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a Szegedi Vadasparkban uniós költségvetésből, önkormányzati forrásból és cégek, szponzorok felajánlásaiból. Ennek is köszönhető, hogy az állatkert korábbi éves százezres látogatottsága több mint duplájára nőtt, ezzel jelentősen hozzájárulva a város idegenforgalmának fejlődéséhez.

Az ország egyik legfiatalabb és legnagyobb területű állatkertjében a következő években újabb félmilliárd forintnyi fejlesztés kezdődik, elsőként egy orrszarvúház épül - jelentette be a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.