Víz világnapja

India "vizes embere", Radzsendra Szingh kapta a "víz Nobel-díját"

Radzsendra Szingh kapra idén a rangos Stockholmi Víz Díjat, amire gyakran a "víz Nobel-díjaként" is hivatkoznak. Az indiai aktivista ezer falut segített vízhez jutni.

2015.03.22 18:34MTI
Forrás a képen

A díjat gondozó stockholmi nemzetközi vízügyi intézet (SIWI) szerint Radzsendra Szingh sokat tett az áradások megelőzéséért, a termőföld és folyók helyreállításáért, a vadvilág megőrzéséért - ismertette a BBC News.

A díjról döntő zsűri kiemelte, hogy Szingh módszere - amely az ősi indiai esővízgyűjtő technika modernizált hasznosításán alapul - olcsó, egyszerű és ötletét világszerte követni kellene. A módszer abban áll, hogy az esős szezonban hulló csapadékot a földön alacsony partú "gátakkal" fogják meg, és engedik visszaszivárogni a földbe, hogy később hasznosítani tudják.

Forrás a képen

Szingh, akit ma India "vizes embereként" emlegetnek, eredetileg orvosnak tanult, de mikor egy távoli kis faluban elfoglalta helyét, kiderült, hogy arrafelé nem az egészséggel van a legnagyobb baj, hanem az ivóvízzel. A gazdálkodók az összes talajvizet felhasználták, és amint a víz eltűnt, a termés odalett, az erdők és a vadak kipusztultak, a környékbeliek pedig kénytelenek voltak a városokba költözni.

"Mikor belefogtunk a munkába, csak az ivóvízválság leküzdése járt a fejünkben. Ma már többet akarunk: ez a század a kizsákmányolásról, környezetszennyezésről és intervencióról szól. Mindennek gátat kell vetni, és a vízért folyó harcot békévé kell változtatni, ez a célom" - jelentette ki Szingh.

A stockholmi intézet igazgatója, Torgny Holmgren úgy fogalmazott: "Egy olyan világban, amelyben egyre nagyobb a szükség a friss vízre, évtizedeken belül súlyos vízügyi krízissel nézhetünk szembe, ha nem tanuljuk meg, hogyan bánjunk a vizeinkkel. Szingh reménysugarat nyújt".

Az 1991-ben alapított elismerést minden évben a víz világnapján, március 22-én ítélik oda. A Stockholm Víz Díjat olyan személy vagy intézmények kaphatja, aki vagy amely jelentősen hozzájárult a világ vizeinek megóvásához, illetve a vízügyi feltételek javításához.

Forrás a képen


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.