Lassítható a bőröregedés üteme

Szerezze vissza bőre fiatalságát mindössze 7 egyszerű lépéssel!

Ki ne szeretne fiatalosabb, frissebb, szebb bőrt? Most hét egyszerű, bárki által betartható lépést árulunk el, melyek segítségével ha meg nem is állíthatja, de mindenképp lassíthatja a bőr öregedését és a ráncok megjelenését.

2015.03.22 12:00ma.hu

1. Arctisztítás

A lefekvés előtti időszakban kihagyhatatlan lépés az arctisztítás, ugyanis a napi szennyeződések, a baktériumok, a maradék smink irritálhatják a bőrt, eltömíthetik a pórusokat, pattanásokat okozhatnak. A kíméletes arctisztítás után 10-15 perccel az anti-aging hatóanyagok is mélyebbre jutnak a bőrben.

Mivel 40 éves kor fölött csökken a bőr faggyútermelése, reggelente nem szükséges a szárító hatású arctisztítás, elég csak langyos vízzel megmosni az arcot.

2. UV-védelem

A fiatalosabb bőr érdekében a legfontosabb teendő a napi fényvédelem, ideális esetben 30 SPF faktoros készítménnyel. Az UVA sugárzás ugyanis nem csak a bőrdaganatok kialakulásának esélyét növeli, de a ráncok kialakulásának, a bőr öregedésének is fő faktora. Jó megoldás, ha a nappali arckrém tartalmaz fényvédőt, ha nem, akkor a fényvédelemről külön is gondoskodni kell. Nyáron és nyaraláskor naponta többször célszerű fényvédő krémet használni.

3. Stresszkezelés

Egyes kutatások szerint a tartósan jelenlévő érzelmi hullámvölgyek akár 5 évvel idősebbnek mutatják a bőrt, mint a valós életkor. Az állandó szorongás ugyanis növeli a kortizol nevű hormon jelenlétét, ami gyulladásokhoz vezethet, és csökkenti a kollagén termelődését. Kialakulhat bőrpír, megjelenhetnek az aknék és petyhüdtebbnek tűnik a bőr.

A gyulladás csökkentésére érdemes antioxidánsokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mint a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék és a spárga. Emellett stresszkezelésre is szükség lehet, melyben számos módszer segíthet, a meditációtól a jógáig.

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

4. A-vitamin

Az A-vitamin csökkenti a szárazságból eredő apró ráncokat és javít a bőr feszességén, ezért különböző módszerekkel arcápoló készítményeket is dúsítanak vele. A-vitaminban (pontosabban béta-karotinban) gazdag táplálék a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az áfonya, a kelkáposzta, a paraj, a sütőtök, a petrezselyem, a máj, a tengeri halak.

5. Omega-3

Az Omega-3 nem csak „okosabbá”, de szebbé is tesz, ugyanis hozzájárul a bőr hidratáltságához, így feszességéhez is. Ugyanez nem mondható el a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerekről, például zsíros tejtermékekről, húsokról, amelyek a szabadgyök képződést gyorsítják, vagyis gyorsítják a bőr öregedését. Ezekből a napi bevitelt ajánlatos napi 17 grammban limitálni.

6. Rendszeres mozgás

Bizonyítható, hogy a rendszeresen mozgó nőknek feszesebb a bőre, mint azoknak, akik nem mozognak. Ennek oka, hogy a sport tulajdonképpen oxigén- és tápanyag-infúzióhoz juttatja a bőrt, ami beindítja a kollagén-termelődést. Minimum napi 30 perc pulzusemelő hatású mozgást érdemes beiktatni.

7. Orvosi segítség

Ma már számos olyan esztétikai kezelés elérhető, amely akár 10 évet is képes lefaragni a valódi életkornak megfelelő megjelenésből – magyarázza Dr. Pellion Szilvia bőrgyógyász. „Ilyen például a GUNA Biolifting, amely nem kizárólag a ráncnál fejti ki hatását, hanem az arc egész területén indít el egyfajta szöveti megújulást. Az injekciós kúra során csak természetes hatóanyagú készítményeket alkalmazunk, amelyek nem feltöltik a ráncokat, jóval inkább egy fokozatosabb és folyamatos anyagcsere javulást eredményeznek, optimalizálják a bőr működését az arc eredeti formájának, mimikájának a megőrzésével.

Szintén jó hatásfokú a Trinity lézeres kezelés, amely hármas hatást képes produkálni: színkorrekciót, bőrfeszesítést és frakcionált ránctalanítást. Az ilyen típusú bőrfiatalító technikákat nevezzük „lunchtime” beavatkozásoknak, hiszen a gyors, látható hegek nélküli kezelések után ugyanúgy folytatódhat a nap, mintha mi sem történt volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.