Mitől alakul ki a tavaszi fekély?

Itt a fekélybetegségek "szezonja"

A tavasszal kiújuló gyomorfekély sok kellemetlenség és fájdalom forrása. De vajon mi is az pontosan, ami miatt a betegség kialakul és ha mégis megtörtént a baj, milyen kezelési lehetőségek közül választhatunk?

2015.03.21 18:00ma.hu

Savas hatás a gyomorban

A hasfájást sokan a gyomorfekéllyel azonosítják, holott a fekélybetegségek közel 90%-a nyombél- vagy patkóbélfekély, és csak 10%-a gyomorfekély. Jó tudni, hogy a nyombélfekély soha nem rákosodik el és a gyomorfekélynél is csak fél százalékban lehet rosszindulatú szöveti elváltozás. Ennek kizárása végett fontos a gyomortükrözés elvégzése, a szövettani mintavétel, gyomorfekély esetén 3-6 hónap múlva a kontrollvizsgálat.

A nyombélfekély hazánkban a lakosság 6 százalékát érinti, komoly problémáról van szó. A kialakulás eredője igen gyakran a gyomorégés, vagyis a reflux. Az emiatt fennálló erős savas-maró hatás károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és kialakulhat a gyomorfekély, illetve a nyombélfekély.

A gyomorfekély kevésbé tipikus tünetei a felböfögés, a nyelési nehézség, a gyomorégés, az émelygés. Sokkal jellemzőbb, ha közvetlenül étkezés után jelentkezik a gyomortáji teltség- és nyomásérzés. A nyombélfekély jellegzetes tünete reggeli étkezés előtt jelentkező éles, szúró fájdalom, amely kialakulhat étkezés után kb. 2 órával és éjszaka is. A kivizsgálás alapja a gyomortükrözés, amely során az elváltozásokat monitorozza az orvos. Ha szükséges, mintavétel is történik, hogy szövettani vizsgálattal meghatározhassák, milyen mélységig érinti a folyamat a nyálkahártyát, nincs-e rosszindulatú elfajulás.

Veszélyes állapotot jelent, hogy a fekély sok esetben, leginkább időskorban nem jár panasszal, így figyelmeztető tünetek nélkül is bekövetkezhet akár a vérzés, akár az átfúródás. Amennyiben bárki késszúrásszerű hasi fájdalmat, szapora pulzust érzékel magán, esetleg vérhányással, vagy véres, fekete széklettel együtt, késlekedés nélkül forduljon orvoshoz, hívja a mentőket!

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Mi okozhatja a fekélybetegségeket?

- Nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer, fájdalomcsillapító tartós szedése,
- Helicobacter pylori nevű baktériummal történt fertőzés,
- táplálkozás során bevitt savanyú, túl fűszeres, forró ételek, italok,
- gyomorsav túltengéssel járó állapotok,
- stressz,
- ritkán fokozott savtermeléssel járó kórképek.

Az életmód segíthet

"A fekélyek, reflux betegség kezelésének alapköve a savas pH normalizálása" – hangsúlyozza Dr. Mármarosi István gasztroenterológus. "Enyhe esetben elegendő lehet, ha kerüljük a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét és a dohányzást is. A növényi zsiradékokat és a vajat is csak mértékletesen ajánlott fogyasztani. A szénhidrátok közül a keményítők – kenyér, péksütemények, keksz, rizs, tészta, burgonya – ajánlottak, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők" – folytatja a szakember.

A zöldség- és főzelékfélékre, gyümölcsökre is nagy szükség van magas rost tartalmuk miatt, de ezeket egyéni érzékenység szerint kell megválasztani. Ha az étrend megváltoztatása nem elég, gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia hatása 3-5 nap után kezdődik, de a betegnek – orvosi ellenőrzés mellett – akár évekig is szednie kell a gyógyszert. Csak akkor jön szóba műtéti megoldás, ha a fekély erősen vérzik, vagy átfúrja a gyomor/nyombél falát. A Helicobacter pylorit kombinált antibiotikus kezeléssel ki lehet irtani, s ezzel megelőzhető a fekély kiújulása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.