Kartondoboz

Lapíts és szakíts! Videopályázat a környezetvédelemről

Általános- és középiskolás gyerekeknek szól az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) felhívása. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az italos kartondobozok helyes gyűjtésére.

2015.03.19 16:27MTI
Facebook/Italos Karton egyesülés

A pályázatban részt vevő fiataloknak rövid, de kreatív és látványos videóban kell bemutatniuk azt, hogy ők hogyan lapítják és gyűjtik szelektíven a dobozokat - olvasható az IKSZ felhívásában.

A szervezet tapasztalatai szerint még mindig kevesen tudják, hogy mielőtt a szelektív hulladékgyűjtőbe kerülnek a tejes vagy gyümölcsleves dobozok, ki kell őket lapítani annak érdekében, hogy minél kisebb helyet foglaljanak. Ezért az IKSZ legújabb kampányának részeként arra kéri a fiatalokat, hogy örökítsék meg akár telefonjukkal, egy rövid, 10-15 másodperces videóban, ahogyan saját kreatív vagy vicces ötletük alapján italos kartont lapítanak és kidobják a szelektív hulladékgyűjtőbe.

Kedvcsinálóként a szervezet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján megtekinthetők azok a vicces videók, amelyekben ismert előadók - Nagy Feró és a Beatrice, Tóth Gabi, valamint a Ladánybene27, a B the First, a Garami Funky Staff, a Belmondo vagy az Unokáink is Főzni Fogják - tejes vagy gyümölcsleves dobozokat lapítanak ki.

Az akció végén a zenészek és a gyerekek által beküldött felvételekből az IKSZ zenei klipet állít össze, amelyben a dobozok lapításának hangja adja az ütemet a Queen, We Will Rock You című számának ritmusára.

Magyarországon az italos kartonok szelektív gyűjtése 10 év alatt 2-ről 23 százalékra nőtt, ez azonban még mindig elmarad a környezettudatosabban gondolkodó nyugati országok átlagától. Az IKSZ ezért is indította el 2014 szeptemberében iskolai környezetvédelmi oktatóprogramját, amely során eddig 15 ezer gyerek tanulhatta meg játékos módon, miért is fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot, valamint, hogy miként lehet újrahasznosítani azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.