Napfogyatkozás

Vigyázat! Vakságot is okozhat a szelfizés!

A napfogyatkozással készített szelfi súlyos szemkárosodást okozhat - figyelmezettek szakemberek a pénteki csillagászati jelenség, a részleges napfogyatkozás előtt.

2015.03.17 10:17MTI

A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog.

A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem léteztek kamerával felszerelt mobiltelefonok, manapság azonban milliók érezhetnek rá kísértést, hogy lefotózzák magukat pénteken az égitestek ritka asztrológiai együttállásával.

A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

Daniel Hardiman-McCartney, a brit optikusok kollégiumának klinikai szakértője hangsúlyozta annak veszélyét, hogy szelfizés közben akár véletlenül is belenézhet valaki a Napba. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek, és a jelenséget természetesen megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel sem lehet megtekinteni - írta a The Daily Telegraph online kiadása.



A jelenség megfigyeléséhez a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.