Kinek hiszünk, ha betegségről van szó?

Bárki bármit mondhat, az orvos szava a szent

Lassan kijelenthetjük, hogy végére értünk az influenzaszezonnak, de ebből az apropóból egy érdekes kérdést feszegetett egy felmérés: vajon betegség idején kinek a tanácsait fogadjuk meg leginkább?

2015.03.14 10:00ma.hu

Érkezik a tavasz és az influenzaszezonnak is talán búcsút inthetünk, így érdemes számot vetni a hűvös évszakok tapasztalataival. Egy nemrég készült globális kutatás arra kereste a választ, hogy betegség esetén kinek a tanácsaira, milyen jól bevált módszerekre hagyatkoztunk leginkább, hogy mielőbb meggyógyuljunk. Kiderült, hogy az orvos szava szent.

A magyar válaszadók legnagyobb része – összesen 59 százalék – követi a háziorvosa utasításait, de az is kiderült, hogy a szakemberek tanácsai után leginkább saját tapasztalatainkra hagyatkozunk. Gyógyszerészeinkben is megbízunk: a megkérdezettek 35 százaléka jelölte meg, hogy a patikában kér segítséget betegség esetén – derült ki a Wick Pharma GmbH 2014-ben készített átfogó kutatásából.

Negyedik helyen a nagymamák végeztek, a hazai válaszadók 33 százaléka ugyanis családi praktikákat veti be egy-egy megfázás esetén.

A felmérés arra is rávilágított, hogy bár a barátaink sokszor a legfőbb bizalmasainak, ha betegek vagyunk, csak ritkán fordulunk hozzájuk tanácsért. Az ismertetőkkel és termékleírásokkal is hasonló a helyzet, a válaszadók mindössze 3,1 százaléka keres ezek alapján megoldást.

Úgy tűnik, az orvosok nemzetközi viszonylatban mozdíthatatlanok a dobogó legfelső fokáról, mivel az európai és távol-keleti országokban is hasonló eredményeket értek el. Az Egyesült Államok azonban kilóg a sorból: az amerikai lakosság 38 százaléka a korábban már jól bevált termékekhez nyúl először, ezzel elragadva az aranyérmet a háziorvosoktól.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.