Hogyan befolyásolják a diabéteszt a nyomelemek?

Mi közük a nyomelemeknek a cukorbetegséghez?

A cukorbetegség szinte az egész életet változtatja meg, hiszen a betegek nem csupán gyógyszeres-vagy inzulinkezelést kapnak, de alapvető feltétel a speciális étrend megtanulása és követése is.

2015.03.14 08:00ma.hu

A cukorbetegek viszonylag gyorsan megtanulják, mik a legfőbb elvek az megváltozott étrendjükben, azt viszont sokan nem tudják, hogy a diéta összeállítása során nem csak arra kell figyelni, hogy az egyes étkezések időzítése, szénhidráttartalma és glikémiás indexe megfelelő legyen, hanem bizonyos nyomelemek bevitele is fontos lehet. Dr. Molnár Jeannette diabetológus, aki több mint 10 éve foglalkozik ezzel a területtel, az alábbiakban összegezte a legfontosabb tudnivalókat.

Cink

A cukorbetegség kezelése során fontos szerepe lehet a megfelelő cinkbevitelnek és nem csak azért, mert a cink több száz enzim nélkülözhetetlen alkotórésze. Megfigyelték, hogy ezen nyomelem hiánya a hasnyálmirigy inzulintermelését és annak hatékonyságát kedvezőtlenül befolyásolhatja. Szerepe rendkívül sokrétű, a fehérjeszintézis mellett például az egyik legfontosabb antioxidáns enzim, a szuperoxid-dizmutáz alkotóeleme, ezért segít a kóros szénhidrát-anyagcserében megnövekedett oxidatív stressz káros szövődményeinek a megelőzésében.

Egyébként a cukorbetegek vizeletürítéskor – egyéb nyomelemek mellett – több cinket veszítenek, mint a nem cukorbetegek. Ennek oka, mértéke és jelentősége még nem tisztázott kellőképpen. Mindenesetre javasolható, hogy egy egyszerű vérvétel során legalább évente egy-két alkalommal megmérjék a cukorbeteg vérének cinktartalmát. Amennyiben egyértelmű hiány igazolható, a cink pótlása pozitív hatást gyakorolhat a vércukor szabályozásán túl a vérzsírok szintjére is. A cink pótlása más okból is előnyös lehet, ugyanis a megfelelő cinkegyensúly hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez.

Ez a cukorbetegek számára igen fontos, ugyanis ők könnyebben kaphatnak el bizonyos fertőzéseket, különösen akkor, ha átmenetileg romlik a szénhidrát-anyagcsere helyzetük – mondja dr. Molnár Jeannette, a Magyar Tudományos Akadémia Nyomelem Bizottságának meghívott tagja.

Fotó: freedigitalphotos.net/pat138241

Magnézium

Ahogy az előbb említettük, a cukorbetegek a vizelettel számos fontos anyagot veszíthetnek (néha jelentős mennyiségben) – többek között magnéziumot is, így viszonylag gyakori náluk a magnéziumhiány. Ez izomgörcsöket okozhat, különösen akkor, ha a vérben a kalcium-magnézium arány nem megfelelő. A kalcium-magnézium egyensúly kibillenése számos tünetet eredményezhet, és szerepet tulajdonítanak neki a krónikus fáradtság kialakulásában is.

Fontos tudni, hogy a kalcium-magnézium arány felborulásához néha az is elegendő, hogy egy korábban nem ismert D-vitamin-hiányt hirtelen, viszonylag erélyesen kezdenek el kezelni. Ha ilyenkor kellemetlen tünetek jelentkeznek, nem szabad abbahagyni a D-vitamin szedését! Jobb, ha a beteg figyelmét erre előre felhívják, akkor nem éri váratlanul az esetleg fellépő panasz.

Itt is alapszabály: tünet esetén érdemes először megmérni a vér magnéziumszintjét és annak megfelelő kezelést bevezetni. A magnéziumhiány azonban nem csak a cukorbetegeket érinti kedvezőtlenül, hanem az egészségeseket is. Az utóbbi egy-két évben néhány vizsgálat és statisztikai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a magnéziumpótlás segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, főleg a leginkább veszélyeztetettek körében. Ez viszont még korántsem tény, hanem további ezirányú vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ebben egyértelműen állást lehessen foglalni.

Fotó: freedigitalphotos.net/pat138241

Mangán

Bár a mangánra csupán kis mennyiségben van szükségünk, számos élettani folyamat megfelelő működéséhez szükséges. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy a csökkent mangánbevitel növelheti az inzulinrezisztenciát, emellett részt vesz a szénhidrát- és lipidanyagcserében. Az internetes források még sok egyéb hatást tulajdonítanak a mangánnak, de ezek többsége még nem nyert bizonyítást.

Ugyanakkor a túlzott mangánbevitel biztosan káros következményekhez vezethet: mangánmérgezés esetén a mangánizmus nevű ideggyógyászati kórképet figyelték meg.

A hazai élelmiszerek legfontosabb adatait részletező „Tápanyagtáblázat” szerint főleg a teljes kiőrlésű gabonafélék, továbbá a dió és a mogyoró gazdag mangánforrások, a tejtermékek, a húsok igen kis mennyiségben tartalmaznak mangánt. A mangán esetében már sokkal bonyolultabb megszervezni a vérszint mérését, de szükség esetén, megfelelő műszerekkel megoldható.

Króm

A krómmal kapcsolatban kering talán a legtöbb olyan adat az interneten, amely túlzott reményeket ébreszt a 2-es típusú cukorbetegekben. A krómot ugyan esszenciális (nélkülözhetetlen) nyomelemnek tartják az 1980-as évek óta, de erre mindmáig nem sikerült egyértelmű bizonyítékot felmutatni. A humán krómpótlás jelenleg nem elfogadott sem az orvosi gyakorlatban, sem a króm biológiai vonatkozásait kutató vegyészek, analitikusok körében.

Tény, hogy megjelent néhány érdekes tanulmány, mely szerint a 2-es típusú cukorbetegek körében végzett krómpótlás csökkenti a vércukorszintet és a HbA1c értéket, de sem a tanulmányokba bevont betegek száma, sem a krómpótlás időtartama alapján nem vonható le az a következtetés, hogy a krómpótlás jobb lenne vagy helyettesíthetné a korszerű gyógyszeres vagy inzulinkezelést.

Az is tény, hogy a króm bizonyos vegyületei nagyon toxikusak és kísérleti állatokban akár rákot is okozhatnak. Az is bizonyos, hogy a króm meghatározás nehézségei miatt megbízható vizsgálati adat szinte alig áll rendelkezésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.