Csupán placebó?

A homeopátia nem segít?

A homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem - vélik az ausztrál orvostudományi kutatóintézet szakemberei a témáról eddig készült tanulmányok legátfogóbb felülvizsgálata nyomán.

2015.03.12 03:30MTI

"Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést" - hívja fel a figyelmet a legfőbb ausztrál orvostudományi testület által közzétett jelentés.

Ezen alternatív gyógymód használói úgy vélik, hogy a betegséghez hasonló tüneteket kiváltó szerek kicsiny adagokban kezelhetik a betegségeket. Ezeket a szereket vízben vagy alkoholban hígítva, megőrzi az eredeti szer tulajdonságait a kapott oldat, amely így a szervezetben elindítja a gyógyítás folyamatát.

Már számos tanulmányban kutatták ennek az állításnak az igazát, leginkább sikertelenül. Az ausztrál nemzeti egészség- és orvostudományi kutatóintézet (NHMRC) szakemberei a homeopátiáról készült 225 tudományos értekézését és azok 57 szisztematikus áttekintését vizsgálták újra át és vonták le következtetéseiket.

"A homeopátia hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok felülvizsgálata alapján az NHMRC arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan egészégi állapot, amelynek gyógyítására megbízható bizonyítékok alapján a homeopátia hatékony lenne... Miközben néhány tanulmány a homeopátia hatékonyságáról számolt be, számos közülük rossz minőségű volt a protokollok alapján, komoly hibákkal bírt, nem elegendő számú résztvevővel végezték, hogy bizonyítsák, a homeopátia hatékonyabb, mint egy cukortabletta" - idézte a szakemberek szerdán közzétett jelentését a The Guardian honlapja.

A brit napilap hozzátette, hogy egy független cég szintén elvégezte a tanulmányok felülvizsgálatát, és értékelte a bizonyítékokat az elfogultság kivédésére.

Az ausztrál homeopátiai szövetség (AHA) a jelentésre kiadott közleményében arra hívja a fel figyelmet, hogy mintegy egymillió ember használ homeopátiás szereket Ausztráliában.

A szövetség azt tanácsolja az NHMRC-nek, hogy átfogóbb megközelítésben vizsgálja a homeopátia hatékonyságát, és vegyen fontolóra egy nagyobb mértékű gazdasági értékelést egy integráltabb rendszer előnyeiről, amely tiszteletben tartja és támogatja a beteg választását az egészségügyi ellátásban."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.