Nem minden gyógyszer tiltott terhesség alatt

Van, hogy terhesség alatt is szükség van gyógyszerre

Általánosságban elfogadott szabály, miszerint a várandósság során kerülni kell a legtöbb gyógyszer szedését. Igenám, de mi a helyzet akkor, amikor az anyuka olyan betegségben szenved, ami akadályozza a baba normál fejlődését?

2015.03.07 12:00ma.hu

Pajzsmirigyzavar: meddőséget, vetélést is okozhat

A meddőség és a sorozatos vetélés hátterében gyakran pajzsmirigy-alulműködés húzódik, ugyanis a pajzsmirigyhormon szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben és az agyi működésben is. Szinte nincs is olyan szerv, melynek funkcióját ne befolyásolná. A pajzsmirigy-alulműködés tehát szoros összefüggésben áll a teherbeeséssel és a baba megfelelő fejlődésével, hiszen a petefészek egy igen érzékeny szerv, amire a mirigy hibás működése igen negatív hatást gyakorol.

A TSH és a pajzsmirigyhormonok elcsúszása ugyanis gátolja a normál tüszőérést, valamint a beágyazódást is, hiszen progeszteronhiányt vonhat maga után. Továbbá ilyenkor a prolaktin mennyisége is megemelkedhet, ami tovább nehezíti a teherbeesést és a baba kihordását.

Pajzsmirigy-alulműködés tünetei

• fáradékonyság
• hízás
• menstruációs zavarok
• depresszió
• székrekedés

Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

Mivel pajzsmirigy-alulműködés jelentősen befolyásolja a teherbeesést és a magzat fejlődését, így gyógyszeres kezelésre van szükség a hormonháztartás normalizálása érdekében, még a babaproject megkezdése előtt. Viszont felmerülhet a kérdés, hogy pozitív terhességi teszt esetén szükséges-e ezeket a készítményeket tovább szedni?

A pajzsmirigy működése igen fontos a magzat fejlődése szempontból, hiszen az első 16 hétben – amikor ugyebár a létfontosságú szervek fejlődnek ki – a pajzsmirigyhormont a baba az anyától kapja. Éppen ezért fontos, hogy az anyuka a pozitív terhességi teszt után se hagyja el a gyógyszerét, sőt, előfordulhat, hogy az adagot emelni kell. Ez nem hogy nem árt a magzatnak, de még szüksége is van rá, hiszen ahogy növekszik, úgy a hormonra való igénye is fokozottabbá válik. Ez azért is fontos, mivel az anyuka pajzsmirigy-alulműködése esetén nagyobb eséllyel következik be vetélés, illetve fejlődési rendellenesség” – mondja dr. Koppány Viktória endokrinológus, aki hozzátette, éppen ezért a várandósság során bizonyos időközönként érdemes ellenőriztetni a TSH szintjét, hogy a megfelelő kezelésben részesüljön a kismama.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.