Kockázat

Még mielőtt megszülné, halálraítélheti gyermekét

A várandósan dohányzó anya születendő lánygyermekénél megnő a kockázata annak, hogy későbbi életében petefészekrák vagy mellrák alakuljon ki nála - erre az eredményre jutottak ausztrál kutatók, akik csütörtökön publikálták eredményeiket.

2015.03.06 17:36MTI

A Human Reproduction folyóiratban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a terhességük alatt csaknem nap mint nap dohányzó anyák lányainak első menstruációja is korábban érkezett meg.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatócsoportját vezető Alison Behie rámutatott: a korai menstruáció azzal jár, hogy a nőnek több peteérési ciklusa lesz életében, és nagyobb kockázattal alakulhat ki nála petefészek- vagy mellrák, feltehetően azért, mert nagyobb mértékben lesz kitéve olyan hormonoknak, mint az ösztrogén.

"Tudjuk, hogy az anyát érő stressz, és esetünkben a dohányzás, hatással van gyermeke hosszú távú egészségére. Az egészségügyi kockázatok és a nők megnövekedett rákkockázata miatt fontos, hogy megértsük, milyen tényezők vezetnek a korai első menstruációhoz, különösen, amikor ez megelőzhető lenne" - mondta a biológiai antropológus Behie.

freedigitalphotos.net/ kdshutterman

A tanulmány segíthet az anyáknak, hogy jobban megértsék, milyen hatással lehet gyermekeik életére, ha várandósan dohányoznak. A terhesség alatti dohányzás egy sor olyan közismert egészségügyi kockázattal jár a születendő gyermeknél, mint a kis születési súly, csökkent tüdőkapacitás, asztma vagy elhízás kialakulása, korábban azonban általában nem hozták összefüggésbe a későbbi élet során kialakuló, reprodukciós szerveket érintő daganatos megbetegedésekkel.

A tanulmány eredményei abból a szempontból is jelentősek, hogy segítenek feltárni a korai első menstruáció mögött húzódó okokat. Más tanulmányok az anya saját első menstruációjához, a táplálkozáshoz, a testsúlyhoz és a gyermekkori stresszhez kapcsolták az első menstruáció korai megjelenését.

Behie és csoportjának tanulmánya 1500 lány adatait használta fel egy kutatásból, melyet ausztrál kormány által végzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.