Vándorkiállítás

Fotósorozat hívja fel a figyelmet a modern emlőrák-terápiák eredményeire

A visszanyert idő címmel a hagyományos és a modern emlőrák-terápiák közti különbségek bemutatására készült fotósorozat az Egészség Hídja Összefogás Egyesület kezdeményezésére.

2015.03.05 06:30MTI
Fotók: Noguchi Porter Novelli

A rendhagyó sorozat az innovatív és a hagyományos terápiában résztvevők eltérő élethelyzeteit, érzelmi viszonyulásait mutatja be. A képekhez Tallós Rita színész és Balassa Gabriella, a Mellrákfórum alapító tagja állt modellt.

A sorozat szerdai budapesti bemutatóján Dank Magdolna onkológus hangsúlyozta: az innovatív terápiáknak köszönhetően jelentősen javult a mellrákos megbetegedések túlélési aránya, és az új, célzott terápiák kevesebb és jobban kezelhető mellékhatásokkal járnak, mint a hagyományos, kemoterápiás készítmények, a kórházban töltött idő is jelentősen lecsökkent és a betegek életminősége is nagy mértékű javulást mutat.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegségekkel kapcsolatos ismeretek tanítását már gyerekkorban, az iskolai tananyagba építve kellene elkezdeni, hiszen a betegség korai felismerése, például önvizsgálat útján, akár életet is menthet.

"Ma Magyarországon olyan daganatos betegségekben hal meg a legtöbb ember, amelyek nagyon jól szűrhetők, vannak olyan betegségek, amelyek megfelelő időben, megfelelő diagnosztikával jól gyógyíthatók, és teljes életet élhet a beteg a terápia után."

Megemlítette, hogy a kormány a gyógyszergyártókkal is szeretne stratégiai partnerséget kötni, amely további, új terápiás lehetőségeket biztosíthatna a magyar betegeknek számára. "Ha a rákmegbetegedések témája megfelelő nyilvánosságot kap, talán sikerül elérni azt a célt, hogy 2020-ra 10 százalékkal csökkenjen Magyarországon a daganatos betegségekben elhunytak száma" - tette hozzá.

Az államtitkár a szűrések mellett a diagnózis mielőbbi felállításának és a célzott kezelés elkezdésének fontosságát is hangsúlyozta.

Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület a Rákellenes Charta tagszervezeteinek és a Roche Magyarország Kft. támogatásával készült fotósorozatot Kissik Imre radiológus rezidens orvos, fotóművész készítette, aki - mint azt elmondta - fotóin keresztül a daganatellenes terápiák emberi oldalát kívánta bemutatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.