Minden 10. dolgozó "lőtt már házinyúlra"

Munkahelyi szex: elítéljük, de azért csináljuk

Mindannyian ismerjük az íratlan szabályt, miszerint "házinyúlra nem lövünk", és a legtöbb ember elítélően beszél róla, mégis minden 10. dolgozónak volt már alkalmi légyottja vagy hosszabb viszonya a munkahelyén.

2015.03.04 14:00ma.hu

Van, aki a feljebb jutásért, van, aki puszta vonzalom miatt megy bele, de egy friss felmérés szerint átlagosan minden tizedik magyar munkavállalónak volt már szexuális kalandja a munkahelyén, egészen pontosan a megkérdezettek 14 százaléka ismerte be, hogy szexelt már az irodában vagy annak környékén. Az egyik hazai állásközvetítő portál által készített kérdőívben arra is keresték a választ, hogy milyen korcsoportot, illetve milyen társadalmi helyzetben lévő dolgozókat érint ez a kilengés.

A "nyitottság" leginkább a 36-40 év közötti dolgozókat jellemzi, és gyakrabban fordul elő a pásztoróra a vezető beosztásban dolgozó és/vagy diplomás alkalmazottak esetében. Az óvatosság viszont gyakorta elsikkad a vágy hevében: leginkább a technika - élén az ipari kamerákkal - buktatja le a tilosban járó alkalmi párocskákat. Az egyik válaszadó például elmesélte, hogy egy ízben ő maga fedezte fel a belső kamera által közvetített képet, amit a cég kommunikációs rendszerén keresztül küldött szét a még bent tartózkodó kollégáknak - hogy mi lett a szexelőkkel, arról már nem szól a fáma.

Ennél már csak az lehetett kínosabb, amikor az egyik menedzser azért nem tudott a kamerákról, mert épp egy külföldi úton volt, amikor azokat felszerelték, és visszatértekor "elfelejtettek" neki szólni, ő pedig rendszeresen "kikapcsolódott" az egyik kolléganőjével a munkaidő után.

Fotó: freedigitalphotos.net/Clare Bloomfield

A kérdésre, hogy vajon miért csináljuk, ha egyébként nem tartjuk helyesnek, a leggyakoribb válasz a ranglétrán való feljebb jutás volt: sokszor fordul elő, hogy azt léptetik elő, aki feltűnően jóban van a főnökkel - láthatóan több van köztük, mint munkáltató-munkavállaló kapcsolat -, de már az is jól jöhet az ilyen viszonyba beleegyező alkalmazottnál, ha váratlanul megemelkedik a fizetése a hasonló munkakörben dolgozó kollégákhoz képest.

Ezek a légyottok lehetnek egyszeri, alkalmi szerelmi afférok, de nem ritka, hogy később a szálak szorosabbra fűződnek és akár a kapcsolat jogilag is legalizálódik, azaz akár házassággal is végződhet. Ennek ellenére eléggé vegyesen viszonyulunk a munkahelyi szexhez: a válaszadók 36 százaléka egyértelműen elítéli, mondván, a munkát és a magánéletet nem szabad összekeverni, és majdnem ugyanennyien, a megkérdezettek 40%-a mondta azt, hogy csak abban az esetben elfogadható, ha a felek nem élnek párkapcsolatban. Meglepő módon viszont a felmérésben részt vevők közel negyede, pontosan 24% mondta azt, hogy akkor sem ítéli el, ha bármelyik - vagy akár mindkét - fél párkapcsolatban él, "az ilyesmi egyszerűen megesik" - vélekedtek.

Érdekesség, hogy a középkorúak vagy annál idősebbek, a férfiak és az egyetemi végzettséggel rendelkezők jóval megengedőbbek, elfogadóbbak, mint a fiatalok és az alacsony iskolázottságúak.

A találékonyságunk pedig mindenen túltesz, ha helyszínt kell találni a titkos afférokhoz: a legnagyobb kedvenc természetesen a raktár vagy egy íróasztal, utóbbinál akár a főnök vagy a nem túl kedvelt kolléga asztala is kiemelt "célpontnak" számít, de a raktárakhoz adunk egy jótanácsot: mindig nézzék át, mik vannak a közelben, mert az egyik férfi számára a légyott különösen kínosan végződött a homlokába fúródott tűzőgépkapocs miatt.

A kutatás háttere:

A sajtóközleményben szereplő adatok a Jobinfo.hu állásszemléző oldal által készített online megkérdezésen alapulnak, az adatok felvételére 2014. október 6. és november 5. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei 1900, 18-65 év közötti álláskereső (60%), illetve a kutatás idején állással rendelkező munkavállaló (40%) válaszain alapulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.