Jelentés

Megfordult a világ Kínában

Nagyot változtak a társadalmi értékek az országban az elmúlt harminc évben.

2015.03.04 04:30MTI
freedigitalphotos.net/tiverylucky

A társadalomtudósok szerint hatalmas változáson ment át a kínai társadalom az értékeit illetően az elmúlt három évtizedben, ami ugyanakkor természetes, a kelet-ázsiai ország gazdasági felemelkedésével párhuzamosan végbemenő és részben annak is tulajdonítható folyamat.

A témáról legutóbb a Pekingi Tanárképző Egyetem és az amerikai UCLA kutatói készítettek átfogó jelentést. A tanulmány elkészítéséhez a szakemberek 270 ezer, 1970 és 2008 között használt kínai könyv szövegét elemezték, bizonyos szavak használatának gyakoriságából vonva le következtetéseket.

A jelentés rámutat, hogy a hetvenes években a könyvekben háromszor gyakrabban fordult elő az "engedelmesség" kifejezés, mint az "önállóság", de az arány a kétezres évek végére megfordult. A sok száz éven át jellemző, kollektivizmusra és közösségi értékekre építő felfogásmód változása "drámai hatással van a kínai társadalomra, s nagy kihívásokat támaszt a hagyományos kínai értékekkel és életmóddal szemben" - figyelmeztetnek a szerzők.

A további, mind gyakoribbá váló szavak között szerepel a "választás", "verseny", "magán-", "innováció" kifejezés is, ami a kutatók szerint az individualizmusnak a társadalmon belüli terjedését, a városi lakosság arányának, a háztartások fogyasztásának és az iskolázottság fokának az emelkedését tükrözi. Ugyancsak a közösség helyett az egyén előtérbe kerülésére utal például az "adni" és a "kapni" kifejezések használata, míg korábban az előbbi túlsúlya volt jellemző, mára utóbbi vált a kutatás szerint elterjedtebbé.

Az értékek eltolódásának trendjéről korábban is több kutatás beszámolt már. Így egyebek közt készült nemzedékeken átívelő, azokat összehasonlító jelentés, amely szerint a legfiatalabbak kevésbé gondolkodnak kollektívan, saját életvitelüket és eszméiket a korábbi generációkhoz képest erőteljesebben kívánják érvényesíteni. Az 1979 után született, vagyis az egykegenerációba tartozókról egy másik kutatás eredményeként azt írják a szakemberek, hogy kimutathatóan önzőbbek, akaratosabbak, mint szüleik, ismét más kutatások pedig a fokozódó versenynek is tulajdonítják a fiatalok fokozott érdekérvényesítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.