Újjáépítés

Ebola: afrikai vezetők új Marshall-tervet sürgetnek

A második világháború utáni Európa újjáépítését segítő Marshall-tervhez mérhető segítségnyújtást szorgalmaztak kedden, az ebolajárvány megfékezése érdekében tartott magas szintű nemzetközi konferencián Brüsszelben afrikai vezetők.

2015.03.03 16:30MTI

Libéria elnöke, Ellen Johnson Sirleaf arról beszélt, hogy a kór súlyos károkat okozott az érintett nyugat-afrikai országok gazdaságainak, talpra állításukhoz pedig jelentős anyagi erőforrásokra lesz szükség.

Alpha Condé guineai elnök elmondta, hogy országa Libériával és Sierra Leonéval közösen dolgoz majd ki regionális újjáépítési tervet, amelyet áprilisban Washingtonban mutatnak be a Világbanknak és a Nemzetközi Valutaalapnak. Condé arra kérte a segítséget felajánló országokat és szervezeteket, hogy ne csak szavakban ígérjenek támogatást, hanem valóban folyósítsák a bejelentett összegeket.

A harmadik érintett ország, Sierra Leone vezetője Ernest Bai Koroma azt emelte ki, hogy a járvány sújtotta államoknak sürgősen újra kell építeniük szociális rendszereiket, mindenekelőtt az egészségügyet és az oktatást.

A három nyugat-afrikai állam vezetői amellett kötelezték el magukat, hogy heteken belül, áprilisra nullára szorítják az emberi megbetegedések számát.

"Addig nem teljes a győzelem, míg egyetlen emberi megbetegedés is előfordul" - nyomatékosította Koroma.

Az Európai Bizottság arra figyelmeztet, hogy a nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően a megbetegedések száma jelentősen csökkent ugyan, de a járvány elleni küzdelem lendületének nem szabad megtörnie annak érdekében, hogy a fertőzöttek száma ne kezdjen ismét meredeken emelkedni. A brüsszeli testület arra is emlékeztetett, hogy az unió és tagállamai közösen 1,2 milliárd eurónál is többel járultak hozzá a kór elleni küzdelemhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.