Súlyos károkat okozhat a hosszú műszempilla

Műszempillát hord? Tönkremehet a szeme!

A hosszú szempilla karakteresebbé teszi a tekintetet, nem csoda, hogy akivel a természet szűkmarkú volt, műszempillával igyekszik pótolni a hiányosságot. Közben nem is sejtjük, mekkora veszéllyel jár ez!

2015.03.03 14:01ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/graur codrin

A hosszú, szépen ívelt szempillák kiemelik a tekintetet, még jobban vonzzák a szemet, nem csoda, hogy a nők elég jelentős része használ alkalmanként vagy akár mindennap műszempillát, amellyel mesterségesen meghosszabbíthatja azt, amiben esetleg a természet fukar volt vele. Csakhogy az esztétikai előny egészségügyi hátrányokkal jár: sokan nem is gondolnánk, milyen veszélynek tesszük ki a szemünket a műszempilla viselése során. A hosszú és túl sokáig viselt pótlék miatt a szemünk vészesen kiszáradhat, ami pedig már a látásunkat is veszélyezteti - állapították meg a kutatók.
< br />A Georgia Institute of Technology szakemberei egy vizsgálatsorozatot végeztek el, melynek során különböző hosszúságú műszempillákra port szórtak, és megnézték, hogy az egyes minták alatti műszemek nedvességtartalmát hogyan befolyásolta a légáramlat. Ez alapján arra jutottak, hogy minél hosszabb a szempilla, a szem annál jobban kiszáradt, mivel egyfajta "szélcsatornát" hoz létre a sűrűn egymás mellett lévő, hosszú szálacska, ráadásul sokkal több apró porszem került a szem felszínére is, mint a rövidebb műszempillák esetében. "Ez az, amiért a hosszú, elegáns műszempillák nem ideálisak. Jól néznek ki, de nem a legjobb a szemek egészségére nézve" - jelentette ki Guillermo Amador, a kutatás egyik résztvevője.
< br />Persze ez nem azt jelenti, hogy a túl rövid szempillák jobbak. Van egy bizonyos hossz, ami alatt a szem ugyanúgy veszélynek van kitéve, mint a hosszú szálak mellett, a túl rövid szempillák ugyanis nem védik a szemgolyó felszínét a levegő finom áramlásától, és ugyanúgy kiszáradhat a szem, mint a túl hosszú műszempilla használatánál. A tökéletes szempilla a kutatók szerint körülbelül a szem függőleges hosszának egyharmada, egyébként ugyanez az arány figyelhető meg az állatoknál is, kivéve az elefántokat, nekik arányaiban is hosszabbak a szempillák. Az is lényeges, hogy minél sűrűbben vannak a szálacskák, annál jobban védve van a szemfelszín. "Még ha nem is megfelelő hosszúságú, inkább több legyen, mint kevesebb" - mondja Alexander Alexeev docens.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.