Új lehetőségek

A hasnyálmirigyrák eddigi legátfogóbb vizsgálatát végezték el

A hasnyálmirigyrák eddigi legátfogóbb vizsgálatát végezték el ausztrál szakemberek vezetésével dolgozó kutatók, akik szerint genomszekvenálással elért eredményeik a nehezen felismerhető és még nehezebben kezelhető betegség gyógyításának új lehetőségeihez vezethetnek.

2015.02.28 20:30MTI

A Nyugat-ausztráliai Egyetem vezetésével zajló projekt célja a hasnyálmirigyrák jobb megértése és a kór túlélési arányának javítása. Mostanság a páciensek csupán öt százaléka éri meg a diagnózis utáni ötödik évet.

A hasnyálmirigyrák a rosszindulatú daganatok egyik legvégzetesebb fajtája. Ritka, hogy idejében diagnosztizálják, mert a tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, ezért a betegek 75 százaléka a diagnózistól számított egy éven belül meghal.

A projekt legutóbbi lépéseként leggyakoribb változatát, a hasnyálmirigy adenokarcinomát vizsgálták. Genomszekvenálással száz beteg daganatának teljes genetikai kódjához fértek hozzá - olvasható a Nature tudományos folyóirat friss számában.

Vizsgálataik a betegség négy altípusát határozták meg: stabil, átrendeződött, elszórt és instabil kategóriába tudták sorolni a változatok alapján. Leírásuk új kezelések kialakításához vezethet.

Több esetben fedeztek fel olyan mutációkat, amelyeket más rákfajták gyógyszereivel kezelni lehet. Két olyan gént is találtak, amelyeket eddig nem hoztak összefüggésbe a hasnyálmirigyrákkal, és megerősítették a betegséggel már korábban kapcsolatba hozott öt gén jelentős szerepét.

Nikolajs Zeps, a Nyugat-ausztráliai Egyetem tanára elmondta: a tanulmány jól illusztrálja a biobankok jelentőségét a genomszekvenálással kapcsolatban.

A tudós Sydneyben és Queenslandben dolgozó kollégái munkáját is méltatta. "Nicola Waddell, a tanulmány vezető szerzője és kollégái munkája azért különösen fontos, mert először sikerült világos markereket, vagyis biológiai jelzőanyagokat felfedezni, amelyek a hasnyálmirigyrákos betegek számára megfelelőbb kezelések kiválasztását teszik lehetővé" - fogalmazta meg pénteken Zeps.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.