Minket jobban kínoz az influenza?

Szégyelli a magyar, ha beteg, és nagyon szenved

Lassan itt a tavasz, a legtöbben azonban még mindig nem tudunk a jó időre koncentrálni, hiszen a nátha- és influenzaszezon még nem ért véget. A tünetek pedig alaposan megnehezítik a mindennapokat.

2015.02.28 16:00ma.hu

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az első találkozón folyton tüsszentéssel szakítjuk félbe partnerünket, vagy egy prezentációt a mi köhögésünk miatt kénytelenek szüneteltetni. A tünetek megjelenésekor a legtöbben kifejezetten zavarba jövünk, és ezt nonverbális jelekkel is kifejezzük: elfordulunk, lehajtjuk a fejünket és igyekszünk lehetőségeinkhez mérten kikerülni a többiek látóteréből.

Egy 12 ország közreműködésével nemrég készített kutatásból is ez látszik: a magyar megkérdezettek 80%-a nyilatkozta, hogy szégyelli megfázással járó tüneteit. Ez az adat a többi országgal összehasonlítva esetünkben a legmagasabb, minket követnek a franciák 42,3%-kal, a németeknél pedig csupán 2,9% ez a szám.

Egy ilyen megbetegedés esetén mi magyarok hajlamosak vagyunk teljesen elhagyni magunkat, sőt sokszor úgy érezzük, ez nem csak egy egyszerű megfázás, sokkal rosszabb annál. Erre a tényre is rávilágít a felmérés: európai viszonylatban mi érezzük magunkat a legmagányosabbnak, sőt a hazai válaszadók 69,3%-a levertnek, boldogtalannak és fáradtnak látja magát, amikor náthával vagy influenzával küzd.

Velünk ellentétben a többi ország megkérdezettjei jellemzően könnyedebben élik meg az ilyen megbetegedéseket, és azt vallják ilyenkor sincs nagy baj, maximum néhány napot otthon kell tölteniük.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.