Kwashiorkor

Akár meg is ölhetnek bélbaktériumaink

Mintegy 100 billió mikroba lakik minden egyes ember beleiben, gyakorlatilag egy külön szervet alkotnak. Néha azonban ellenünk fordulnak: kiderült, hogy alultápláltság esetén többet ártanak, mint használnak.

2015.02.27 07:00ma.hu
Forrás: C. Bickel/Science Translational Medicine

Tudja, mi az a kwashiorkor? Gyermekkorban jelentkező hiánybetegség, hiányos fehérje- és energiabevitel (azaz krónikus minőségi és mennyiségi éhezés) miatt kialakuló akut hiánybetegség, amelyet vizenyő (ödéma), ingerlékenység), kóros étvágytalanság (anorexia), fekélyes bőrgyulladás és megnagyobbodott, elzsírosodott máj jellemez, írja a Wikipedia.

Nemrég egy tanulmány rávilágított, hogy a beleinkben levő mikrobák egy csoportja legalább részben felelőssé tehető a betegségért. Egy ikerpár-kutatás révén kiderült, hogy a kórban szenvedők beleiben nagyobb mennyiségű, a betegséget előidézni képes baktérium található, például E. coli; az egészségesebbek emésztőrendszere azonban mikrobiális szinten is egészségesebb.

Malawiból, egy ikerpártól vett székletmintákat helyeztek el egerekben. A rágcsálók az egészségtelen, proteinhiányos táplálkozást imitáló "diétát" folytattak. Ennek során kiderült, hogy az egészségesebb székletmintával fertőzött egér az azonos diéta ellenére egészségesebb volt, mint a betegebb székletmintát kapott társa.

Az eredmény ellenére a kutatás még csak az első a sorban; a tanulmány nem is javasol a megszerzett ismeretekre alapuló közvetlen terápiát vagy gyógymódot. Az alacsony mintavételezés miatt nem ugyanis jelenthető ki teljes biztossággal, hogy az eredmények más, szintén alultápláltsággal küzdő embercsoportokban is hasonlóak lennének. Viszont erre enged következtetni egy másik, Bangladesh-ben végzett felmérés, mely kimutatta, hogy az alultáplált gyerekek jelentős részének egyáltalán nem egészséges a bélflórája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.