Fogyasztóvédelem

Ráéghet a bőrre a műanyag maszk: minden második farsangi jelmez balesetveszélyes!

Farsangi maszkokat, jelmezeket ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Gyúlékony madártollak, parókák, szőrmék buktak meg a vizsgálaton.

2015.02.19 19:08ma.hu

A farsang a bálok és a vidám összejövetelek időszaka, melyeknek legfontosabb kellékei a különböző farsangi öltözetek, így a gyermekek számára készült, állatokat, mesefigurákat és különféle hősöket ábrázoló álarcok és jelmezek is. A farsang mellett más alkalmakkor is előkerülnek a maszkok és jelmezek, ilyen lehet a halloween és a szilveszter is - írja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság weboldalán.

Mindezen alkalmakon a hangulat megteremtéséhez gyertyákat is használnak, így a jelmezek könnyen kerülnek nyílt láng közelébe. A maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, melyek égésgátló adalék nélkül jól égnek.

Az ilyen égésgátló nélküli műanyagok gyorsan, nagy lánggal égnek, így igen hamar nagy felületű égés tud kialakulni. A gyermekekben ez a szituáció pánikhelyzetet kelt, így nem, vagy csak nehezen tudnak megszabadulni az égő maszktól vagy jelmeztől. A heves égés hamar súlyos égési sérülést okozhat, mely maradandó hegeket jelent a bőrfelületen és ezen túlmenően jelentős, akár az életveszélyes állapotig terjedő folyadék és só veszteséggel is járhat. A problémát tovább súlyosbítja az, hogy a műanyag eközben ráolvad a bőrre, így azt az égő anyagot már a szülő sem tudja egyszerűen levenni a gyermekről. Ekkor már lehet, hogy a szülő sem találja fel magát hirtelen, pedig minden másodperc számít.

Fotó: nfh.hu

A nem megfelelő anyagú termékek tehát súlyos veszélyt jelentenek a gyermekekre, ezért az ő testi épségük megóvása érdekében elvárható, hogy a maszkokhoz és jelmezekhez felhasznált anyagok égésgátlóval adalékoltak legyenek. Az ilyen anyagok lánggal érintkezve vagy meg sem gyulladnak, vagy meggyulladnak ugyan, de a láng eltávolodása után azonnal, vagy nagyon rövid időn belül maguktól kialszanak, így nagy valószínűséggel nem okoznak sérülést.

A veszélyes termékek kiszűrése miatt a hatóság vizsgálat alá vonta a témakört, és a Mechanikai és Villamos Laboratórium a következő eredményre jutott:

A vizsgált 30 fajta termékből 15 (50%) nem felelt meg a szabvány által támasztott követelményeknek.

* A festett madártollak mind hevesen égtek, ezért az ezeket tartalmazó termékek veszélyesnek bizonyultak.
* A parókák egy kivétellel szintén nem mentek át a vizsgálatokon.
* A szőrmét vagy szőrös anyagot tartalmazó termékek három rövid szőrű plüss anyagból készült jelmez kivételével jól égtek, így nem teljesítették a követelményeket.
* Az álarcokkal, amelyek műanyagból készültek – legyen az merev, félmerev, gumiszerű vagy szivacsszerű formázott műanyag – általában nem szokott gond lenni, idén egy polifoam anyagú maszkot talált a labor, amely viszont hevesen égett.
* A nem szőrös textilből készült jelmezek mind megfeleltek.

A nem biztonságos maszkok és jelmezek esetében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A veszélyes termékek magas aránya miatt a hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években a termékkör rendszeres, átfogó ellenőrzését, a termékbiztonsági vizsgálatokat, és a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését.

Fontos tehát a nem megfelelő termékek forgalomból történő kiszűrése, de egy másik nagyon fontos dolog a szülői felelősség.

A gyermekeknek nincs veszélyérzete, ez idővel a saját tapasztalatai nyomán és a nevelés által alakul ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.