Vírusok, baktériumok, gombák, paraziták

Sosem látott fertőzések Európában (is)

A klímaváltozás nem csupán annyit jelent, hogy átlagosan melegebb lesz és kevesebb eső esik - sokkal kellemetlenebb hatásaival is meg kell majd küzdenünk. Például azzal, hogy ezen az égövön eddig ismeretlen kártevők jelenhetnek meg.

2015.02.19 09:00ma.hu
freedigitalphotos FrameAngel

Az olyan fertőzések, mint az ebola, sokkal inkább fenyegetni fogják a fejlett világot, "köszönhetően" a klímaváltozásnak. Számos kutatói vélemény igazolja, hogy a fertőzéssel terjedő kórok új, eddig általuk elérhetetlen területeket és gazdaszervezeteket hódíthatnak meg. Erről pedig elsősorban a globális klímaváltozás tehet.

Daniel Brooks és Eric Hoberg zoológusok igazi megszállottjai a kutatásnak. A két szakember az elmúlt 30 évet azzal (is) töltötte, hogy parazitafertőzéseket tanulmányoztak a trópusokon és a kanadai sarkkörön. A három évtized alatt felfedezték, hogy a globális klímaváltozás az állatok életmódján és élőhelyén is nyomot hagy, ami pedig nem marad hatástalanul a fejlett élőlényeket kihasználó kórokozókon sem. Rájöttek, hogy bizonyos fertőzések gyorsan képesek gazdafajt váltani. Ilyen például az alapesetben karibukat (észak-amerikai rénszarvas) fertőző tüdőféreg, mely folyamatosan vándorol észak felé, és már a pézsmatulkokat is megtámadja.

A fertőző betegségek négyféle formában jelenhetnek meg: vírusok, baktériumok, gombák vagy paraziták képében jelentenek veszélyt az élőlényekre. Javuk egyetlen fajra specializálódva fejlődött, így a kutatók azt gondolták, hogy ha a gazdafaj kihal, akkor a rajta élősködő kártevőnek nem lesz elegendő ideje új gazdafajt találni. Brooks és Hoberg azonban rávilágított, hogy ez a váltás sokkal hamarabb végbemegy, mint hittük. Elméletük szerint DNS-ük ősi szakaszaihoz nyúlnak vissza ilyenkor, melyek segítségével gyorsabban képesek új gazdafajba befészkelni magukat.

A zoológusok szerint életbevágóan fontos tanulmányozni ezeket az emberre látszólag nem veszélyes kórokozókat hordozó fajokat. A járványügyisek, az állatorvosok és az evolúciót kutató biológusok együttműködésének szorosabbra fonását sürgeti a két kutató, hogy jobban felkészülhessünk arra, amikor egy korábban ember számára ismeretlen vagy csak jelentősen délebbre előforduló fertőző betegség előbukkan a "semmiből".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.