Mint kacsa a jégen

Lecsúszik a baktérium az új bevonatról

Folyamatos a harc a fejlődő baktériumokkal szemben, ezúttal az orvosi eszközök kaphatnak olyan speciális borítást, melyről a parányi élőlények kvázi lecsúsznak.

2015.02.15 17:00ma.hu
Freedigitalphotos phasinphoto

A Harvardon fejlesztették ki azt a bevonatot, ami olyan forradalmat hozhat eszközeink tisztántartásában, mint az űrkutatásból a konyhába átszivárgó teflon a főzésben. Egyfajta szilikon-polimer anyagról van szó, melyet szilikonolajjal "oltanak be". Az így létrejött folyadék annyira csúszós felületet jelent, hogy a legtöbb baktérium képtelen megtapadni rajta, egyszerűen "lecsúszik" róla. Ezzel megakadályozhatja a veszélyes, kórokozóktól hemzsegő mikroréteg kialakulását a használati tárgyakon.

Leginkább orvosi eszközökön, az amerikai egyetem kutatása ugyanis arra irányult, hogy ezeket tegye ellenállóvá a nem kívánt fertőzésekkel szemben. Például katétereket lehet bevonni vele, a csúszós réteg pedig egyfajta felületkezelésnek felel meg, külső rétegként tartja távol a baktériumokat. Még akkor is, ha a katéter egyébként használatban van, tehát más folyadékokat (vér, vizelet, víz stb.) áramoltatnak át rajta.

Mivel a polimer rengeteg olajat képes megkötni, a borítás hosszú ideig kifejtheti hatását, ráadásul ugyanúgy sterilizálhatók a speciális kezelést kapott orvosi műszerek, mint ahogyan azt napjainkban is teszik a szikékkel, érfogókkal és más eszközökkel. Remények szerint nem csak gyógyászati körülmények között lehet majd bevetni a csúszós burkolatot, hanem például olajvezetékeknél, csatornarendszereknél is hasznos lehet a jövőben.

"Az általunk kifejlesztett felületi kezelések különböző tulajdonságokkal és felhasználási lehetőségekkel rendelkeznek, de összességében számos, emberi életet veszélyeztető problémát akadályozhatnak meg. Kezdve a repülőgépszárnyakon felhalmozódó jegesedéstől, egészen az emberi testben fertőzéseket okozó baktérium-szaporodásig." - nyilatkozta a tanulmányt készítő csapat vezetője, Joanna Aizenberg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.