Le az agyrákkal!

Új fegyver az agyrák ellen

Mint a legtöbb tumoros elváltozásnál, az agydaganat esetében is a leghatásosabb eszköz a korai észlelés. Ezt segítheti elő egy új kézi eszköz.

2015.02.14 15:00ma.hu
Forrás: Polytechnique Montreal, Montreal Neurological Institute

Agydaganatok kialakulhatnak az agyban lévő idegeket burkoló sejtekből, ekkor glioma a nevük. Sajnos ez a típus hajlamos agresszívan fellépni más, egészséges szövetekkel szemben, és azokat egészen nagy méretekben elpusztítani. "Gyakran lehetetlen vizuálisan különbséget tenni az agyban levő normál és daganatos részek között, így sokszor jó néhány invazív agyrák-sejt marad a szervezetben egy műtéti beavatkozás után. Ez a rákos betegség kiújulásához és a túlélési esély csökkenéséhez vezet" - nyilatkozta a kanadai McGill University kutatója, Kevin Petrecca, aki hangsúlyozta, hogy a rákos sejtek sebészeti úton való minél tökéletesebb eltávolítása nagyban javítja a páciens esélyeit.

Ennek felismerését fejlesztőmunka követte: Petrecca és kollégái létrehoztak egy, a Raman-spektroszkópián alapuló szondát. Utóbbi lézerekkel vizsgálja egy adott tárgy molekuláinak fényszóró tulajdonságát, mellyel egyedi, a tárgyat leíró spektrum állítható elő. "Az elnyelt fény spektroszkopikus jelet állít elő, mely a vizsgált szövetek molekuláris összetevőit írja le" - ezt már a Polytechnique Montréal szakértője, Frederic Leblond nyilatkozta. Ahogy a szonda eléri az agyat, nagyjából milliméter mélyen megvilágítja a szöveteket és valós idejű eredményeket szolgáltat a területről.

A kutatócsapat 17, idegsebészeti beavatkozásra váró, gliomás páciensnél tesztelte a szondát. Amellett, hogy precízen fel tudták mérni a tumor sűrűségét, az eszköz 92 százalékos pontossággal képes volt meghatározni az egyes, környező szöveteket megtámadó rákos sejteket. A fent látható 3D-s renderképen jól kivehetőek a vörös és sárga területek - ezek jelzik az MRI készülékkel felmért rákot. A fényes pontok viszont a szonda által meghatározott területek, melyek túlmutatnak az MRI képességén - általa olyan tumoros szövetek is beazonosíthatók, melyek a standard mágnesesrezonancia-képalkotási módszerrel már nem lennének felfedhetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.