Háromszor hívjuk ki a (bal)sorsot idén

Szerencsés vagy szerencsétlen? Péntek 13-a van!

Bár semmi bizonyíték nincs arra, hogy ezen a napon több vagy kevesebb szerencsétlenség történne, mint máskor, mégis szinte misztikus hiedelmek szövik át a péntek 13-át.

2015.02.13 08:00ma.hu

Babonás? Akkor készüljön fel, mert nem a mai az egyetlen különleges nap az évben. Nem véletlenül nem mondjuk, hogy szerencsétlen, hisz sokan nemhogy a szerencsétlenséget cáfolják, de egyenesen szerencsésnek tartják, ha péntek épp 13-ára esik, de az biztos, hogy kiemelt figyelmet kap ez a nap - és 2015-ben összesen háromszor esik egybe. Most négy ember mondja el különböző szemszögekből, miért jelentőségteljes nap számára a "Péntek 13-a".

A tanár: Professzor 13

Thomas Fernsler, a Delaware-i Egyetem professzora annyit tanulmányozta a péntek 13. misztikáját, hogy egy ideje már csak Professzor 13-ként emlegetik. Igaz, eredetileg a Dr. 13. nevet szerette volna használni, de aztán rájött, hogy ezen a néven már van egy képregényfigura, így inkább nevet változtatott - na nem a kitalált alakkal volt baja, hanem szerette volna elkerülni a jogi problémát a névhasználat miatt.

Fernsler professzor úgy véli, a naphoz fűződő negatív előítéletek magyarázata a Bibliához fűzhető. Az utolsó vacsorán 13 ember vett részt: Jézus és a 12 apostol, a keresztre feszítésre pedig pénteken került sor - és ez a két tényező azóta valahogy összemosódott. De a professzor a skandináv mitológiát is példaként említi, ahol Loki istenség hívatlanul állított be egy bálba, ahol már 12 másik istenség volt, és megölte az egyik legkedveltebbet közülük, Baldurt (helyenként Baldr néven emlegetik).

Főként ennek tudható be, hogy a mai napig ódzkodnak az emberek az olyan összejövetelektől, ahol 13-an vannak jelen, Párizsban kifejezetten arra alakultak vállalkozások, hogy az ilyen esetekre egy 14. vendéget bérelhetnek.

Fernsler karrierje egyéb szempontból is kötődik a 13-as számhoz, bár a története már túl összetett ahhoz, hogy fenntartások nélkül el lehessen fogadni. Ő mégis így mesél róla:

"Kaptam egy hívást, hogy menjek be [az egyetemre], az interjú augusztus 13-án, pénteken volt, 13 óra 13-kor. Az US13-as úton kellett odamennem. Vettem egy sorsjegyet is aznap és 103-as volt a nyertes szám, így fogadtam egy lóversenyen is, a Lucky Friday (Szerencsés Péntek) nevű lóra tettem, aki aznap a 13. futamban versenyzett." És hogy nyert-e vele? Nos... "Nem. 13.-ként fejezte be a futamot."

Fotó: Wikipedia/P.J.Pilsak

A költöző

Ellen Widdup brit újságíró épp ma, péntek 13-án költözik a családjával a Sussex tengerparti részén álló új otthonába. A nő megszállottan babonás, még álmában sem csinált olyat, amivel kihívhatja maga ellen a sorsot, nem áll nyitott ernyő alá zárt helyen, átdobja a sót a válla fölött, ha az kiömlött és soha nem lenne hajlandó egy létra alatt átsétálni. "Azt hiszem, egy kicsit mindannyian babonásak vagyunk, ilyen az emberi természet, hogy valahogy megpróbálunk a világban egy pici részt ellenőrizni, amikor olyan sok a terror és a zűrzavar. Próbáljuk a legkisebbre csökkenteni a veszélyeket. Persze ez az egész nonszensz, de akkor sem tudjuk nem csinálni" - magyarázza az újságíró.

Így miután nem sikerült a költözést másik napra szervezni, most bevallotta, hogy úgy próbálja megelőzni a balszerencsét, hogy egy négylevelű lóherét formázó medált visel útközben. "Remélem, semmi baj nem lesz, különben a péntek 13-át okolnám érte. De ez egy nagy lépés a számunkra, hogy az álomotthonunkba költözzünk. Szerencsésnek érzem magunkat és izgatottnak. És egy jelentéktelen babona nem ronthatja ezt el!"

A makacsul ellenkező

Eric Carlson sosem tulajdonított nagy jelentőséget a péntek 13-ának. A Wake Forest Egyetem professzora ugyanakkor egyszer vezetője volt az úgynevezett "Carolinai Szkeptikusok" csoportjának, akik minden péntek 13-án összegyűltek és arra igyekeztek az embereket ösztönözni, hogy csináljanak "szerencsétlen" dolgokat, ezzel is bizonyítva, hogy a világ ettől nem ér véget.

"Szándékosan kísértettük a babonákat. 13 óra 13-kor megálltam egy létra alatt. Volt egy plüss fekete macskánk (az igazira allergiás vagyok). És összetörtem a tükröt, és sót szórtam a szilánkokra. Mindannyian szeretnénk, ha irányíthatnánk az életünket, és nagyon nyugtalanító, amikor rossz dolgok történnek, amelyek fölött nincs ellenőrzésünk, ezért igyekszünk megtalálni az ellenőrzés módját. A babona azt az érzést adja, hogy a kezünkben van az irányítás" - magyarázza.

Azt is elárulta, hogy soha semmi rossz nem történt vele ezen a napon, annak ellenére, hogy tényleg kísértette a szerencséjét. "Jó életem van. Van egy feleségem és két gyermekem és mindannyian egészségesek vagyunk. Különben is: rossz ómen babonásnak lenni" - tette hozzá hamiskás mosollyal.

Fotó: freedigitalphotos.net/sippakorn

A macskaimádó

Rebecca Weber kóbor macskákat ment New Jersey-ben és nevelőszülőknél helyezi el őket, míg végleges örökbefogadót nem talál nekik. "A fekete macskákat a legnehezebb örökbe adni. Az emberek gyakran telefonálnak, hogy szeretnének egy macskát, de azt mondják, nem akarnak feketét" - meséli a nő. Épp ezért a mai napra a csapata egy "Black Friday" (Fekete Péntek) nevű kampányt szervezett, melynek során csak fekete macskákat lehet örökbe fogadni.

Nemrég a focijátékos Peyton Manning után Peytonnak nevezett macskának sikerült új tulajdonost szerezni a New Jersey-ben található Lacey Townshipben, az örökbefogadó Debbie Grondin azt mondja magáról, hogy kifejezetten "macska-nevelőszülő". "Azt hiszem, néhányan az emberek közül a feketét a gonosz színének tartják. De már volt korábban is fekete macskám háziállatként, és soha semmi rossz nem történt velem" - magyarázza a nő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.