Tudásháló

Ellenőrzött orvosi információkat kínál a Google

A különféle betegségek tüneteivel, kezelésével, gyakoriságával és jellemzőivel kapcsolatos alapvető információkra is rákereshetünk majd.

2015.02.10 21:00ma.hu

A The Verge kedden jelentette, hogy a napokban új, ellenőrzött orvosi információkat kínáló szolgáltatást indít a Google. Ezentúl bárki, aki rákeres a különféle betegségekkel kapcsolatos adatokra - köztük a tünetekre, az előfordulási gyakoriságukra és a kezelési lehetőségeikre -, részletes információkhoz juthat, amelyek azt is tartalmazzák, hogy "mennyire elterjedt az adott betegség, veszélyes vagy fertőző-e, és hogy milyen korcsoportokat érint".

Google

Az adatok a „Tudáshálóban” – egy kis, a találati oldal jobb oldalán található szövegdobozban – jelennek majd meg. „Az információkat egy orvosi csapat segítségével gyűjtöttük össze, válogattuk ki és ellenőriztük" – mondta Prem Ramaswam, a Google termékmenedzsere. „Az összegyűjtött, megbízható webes gyógyászati forrásokból származó tények ezeknek az orvosoknak a valós klinikai tapasztalatait tükrözik, és a Google, illetve a Mayo klinika orvosai is ellenőrizték őket.

A fentiek ellenére a Google sietett figyelmeztetni a felhasználókat, hogy az általa nyújtott információk „nem tekinthetők orvosi tanácsoknak”. A cég a világért se venné a nyakába a felelősségét annak, hogy orvosaik helyett hozzá forduljanak a panaszaikkal a betegek, csupán jó kiindulási pontot szeretne nyújtani azoknak, akik tájékozódni szeretnének.

Az internetes óriásvállalat szerint a megbízható orvosi adatokra komoly a kereslet a felhasználók körében, adataik szerint minden huszadik Google-keresés valamilyen egészségügyi problémához kapcsolódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.