8-10 hetes embriók voltak az újszülöttben

"Terhesen" született a kislány, ikertestvérei voltak benne

Meghökkentő orvosi esetről számolt be egy kínai szaklap, amely átlagosan 500 ezer születés közül egyszer fordul elő, de az extrém ritka, hogy egy újszülött két testvérét is magában hordozza.

2015.02.09 20:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

"Terhesen" született egy hongkongi kislány, ráadásul ikrek voltak benne - számolt be a ritka orvosi esetről a Hong Kong Medical Journal című kínai orvosi szaklap. Az ország központi részén világra jött baba mindössze háromhetes volt, amikor a Queen Elizabeth kórházban megműtötték őt és csöpp testéből eltávolították a két embriót - melyek valójában a saját ikertestvérei voltak. A fejlődés nagyjából 8-10. hetében járó magzatok egész fejlettek voltak, megvoltak a lábaik és karjaik, a gerincük, a bordáik és már a belek egy része is. Mindkettőnek elkezdett fejlődni a bőre - olvasható az orvosi beszámolóban. Egyikük 14,2 grammos volt, a másik pedig 9,3 gramm, és mindkettő köldökzsinórral kapcsolódott a gazdatesthez.

Az operáció zökkenőmentesen zajlott, a kisbabát 8 nappal később már haza is engedték. A "magzat a magzatban" elnevezésű terhességi rendellenesség igen ritka, átlagosan minden 500 ezer születés közül egy esetben fordul elő világszerte. Az orvosi feljegyzések kevesebb mint 200 ilyen esetet tartanak nyilván. Dr. Yu Kai-man szülészorvos úgy véli, Hong Kongban ez volt az első dokumentált eset. "Ezt szinte lehetetlen a szülés előtti vizsgálatokon felismerni, mivel az embrió a babán belül túlságosan kicsi volt" - mondta a professzor. Természetesen a méhen belüli fogantatás kizárható, így nyilvánvaló, hogy a két magzat a gyermek saját két ikertestvére lett volna, akik "rosszkor voltak rossz helyen" - fogalmazott Dr. Yu.

A most nyilvánosságra hozott, de 2010-ben megtörtént különlegesség hátterében alighanem több vetélés húzódhatott - a szaklapban megjelent beszámoló erre nem tér ki konkrétan, bár sugallja ezt a lehetőséget. A kórház a szenzációszámba menő történetet nem kívánta kommentálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.