Doppinglistára került a Hungarikum

Tiltott szer nélküli Béres Cseppet várnak a sportolók

A nemzetközi doppingellenes szövetség tiltólistájára került a Béres Csepp, pontosan az egyik összetevője. Lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a készítményt sok sportoló használta.

2015.02.08 08:12ma.hu

Felkerült a kobalt (kobalt-klorid-hexahidrát) a WADA tiltólistájára, a továbbiakban S2 csoportos tiltott szernek minősül. Mivel a vegyület a Béres Csepp és Béres Csepp Extra összetevője, a táplálékkiegészítő is tiltólistára került – hívta fel a figyelmet honlapján a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ).

A szövetség arra kér minden élsportolót, hogy a továbbiakban ne szedjen Béres Cseppet és Béres Csepp Extrát. Ha pedig kobalt tartalmú táplálékot vagy gyógyszert fogyasztanak, tájékozódjanak a vegyület pontos formájáról.

Lapunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő táplálkozási szakértő és vezetőedző szerint a sportolók számára így sincs elég megfelelő minőségű étrendkiegészítő készítmény, a Béres Csepp igen népszerű még a testépítők körében is. Nagyon reméli, hogy a gyártó piacra dobja a kobalt nélküli, "sport" változatot.

A Sport24 érdeklődésére a Béres Rt. közleményben reagált, amely szerint a "hétköznapi embereknek" nem kell megijedni: a cég termékei biztonsággal alkalmazhatók az egészségüket megőrizni vagy gyógyulni kívánó gyermekek és felnőttek számára.

A termékcsalád mellett számos más, megfázás, nátha, az influenzás tünetek, asztma leküzdésére használatos gyógyhatású készítményt sem használhatnak a versenysportot űzők. A MACS változáslistáján megtalálható ugyanis egy-két hétköznapi, akár vény nélkül is beszerezhető készítmény, amellyel a sportolóknak vigyázniuk kell. Ilyenek a Pseudoephedrin tartalmú készítmények, az ajánlás szerint napi 240mg-os alkalmazás esetén legalább 24 órával a verseny kezdete előtt abba kell hagyni ezeknek a szedését. De az asztmásoknak, allergiásoknak is vigyázniuk kell, mert  a salbutamol-hatóanyag tartalmú szerek kimondottan tiltottak, vagy TUE engedélyhez (a terápiás alkalmazási kivétel) kötöttek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.