Baktériumok a bélben

Beleinkben rejlik a megoldás a cukorbetegségre?

Kiderült, hogy a bélflóra baktériumösszetétele komoly hatással van az egyes típusú diabétesz kialakulására, ennek ismeretében pedig új terápiák jöhetnek létre a betegség hatékonyabb kezelésére.

2015.02.08 17:00ma.hu
Forrás: NIAID

Az 1-es típusú diabetes mellitus autoimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Az 1-es típusú diabétesz általában a diabéteszes esetek 10%-át teszi ki, írja a Wikipedia.

A szervezetünkben jelen levő mikrobák sejtszinten tízszer annyian vannak, mint ahány emberi sejt található a testben. Ők felelnek a megfelelő emésztésért, a bőr egészségéért, az optimális hüvelyi környezet kialakításáért és így tovább. Egyensúlyi állapotuk felborulása sosem jelent jót, akár még a cukorbetegség kialakulására is hatással lehet. Legalábbis ezt állítja az MIT és a Harvard kutatója; Aleksandar Kostic nevéhez kötődik az a tanulmány, mely rávilágított a bélbaktériumok és az egyes típusú diabétesz kapcsolatára.

Ez az első kutatás, mely felfedte, hogy a bélflóra speciális változtatásai miképpen érintik az egyes típusú diabétesz kialakulását. A tanulmány elkészítéséhez 33, a betegségre hajlamos újszülöttet vizsgáltak, születésüktől addig, amíg elérték a három éves életkort. Székletmintájuk révén győződhettek meg a kutatók a bélflóra egészségi szintjéről; az érintett gyerekek közül néhánynál még a kutatás vége diagnosztizálták a betegséget.

Beleik baktériumtartalmának változatossága átlagosan 25 százalékkal volt alacsonyabb az egészséges gyerekekhez viszonyítva, akiknél nem alakult ki az egyes típusú cukorbetegség. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a baktériumdiverzitás fontos szerepet játszik a kóros immunreakció és az általa bekövetkező sejthalál kialakulásában. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy kiterjesszék a kutatást földrajzilag szélesebb körben; jelen kísérletben ugyanis csak finn és észt gyerekeket vontak be a felmérésbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.