Borzongjon velünk

A világ leggusztustalanabb munkája

Azt hiszi, hogy az ön állása a legrosszabb a világon? Akkor mit mondjon az, aki óriási, gusztustalan zsírcsomókat kénytelen eltávolítani a csatornákból? Amik ráadásul még életveszélyesek is...

2015.02.08 13:00ma.hu
Freedigitalphotos Bill Longshaw

Kevesen tudják, hogy az általuk napi szinten csatornába lehúzott ételmaradék gyorsan összegyűlve gigászi zsírhegyekké képes alakulni. Ezek a rejtőzködő, de akár több tonnás tömegűre is meghízó monstrumok néha egy Boeing 747-es hosszával megegyező méretben képesek eltömíteni a csatornahálózat egyes szakaszait.

A londoni csatornatisztítók tudnának mesélni. Sőt, meséltek is, ezért tudjuk, hogy évente mintegy 55 ezer(!) alkalommal kell megoldani a dugulást okozó zsírkupacok eltávolítását. Persze nem mindig nőnek annyira hatalmasra, mint amit az előbb említettünk, de ettől függetlenül közel 40 főből áll az a csapat, aki folyamatosan azon dolgozik, hogy a brit fővárosban folyamatosan áramolhasson a szennyvíz.

Dan Brackley vezeti a csapatot; elmondása szerint nagynyomású vízsugárral, ásókkal és nagy, láncfűrészszerű gépekkel veszik fel a küzdelmet a jelenséggel szemben. A munkájuk ráadásul nem csak gusztustalan, de igen veszélyes is. A zsírhegy ugyanis oxigént von ki a levegőből, cserébe viszont meleget sugároz a környezetébe és nagy koncentrációjú metánt bocsát ki magából.

A fentiekből kifolyólag nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés használata: a csatornatisztítással foglalkozók volfrámszegecses, antisztatikus gumicsizmát viselnek, hordozható metán és hidrgonszulfid-riasztót visznek magukkal, valamint egy vészhelyzet esetén használható lélegeztetőgépet. Emellett egy teljes testfelületüket beburkoló speciális ruhát, ami megvédi őket a szennyeződésektől, árulta el Brackley.

Ennek ellenére a szakember szerint a bűz lemoshatatlan, ami rájuk ragad a föld alatt. "Még a pórusaimba is beivódik, hiába tusolok le akár kétszer vagy háromszor is, nem tudom kiűzni a testemből" - nyilatkozta Brackely.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.