A rák több mint 30 százaléka megelőzhető

Szeretné megúszni a rákot? Akkor ezekre figyeljen!

Tizenhárom jó tanács azoknak, akik nem szeretnének egy tumoros betegség áldozatává válni. A rák számos fajtája egy kis odafigyeléssel elég nagy eséllyel megelőzhető.

2015.02.06 11:00ma.hu

Forrás: Flickr Andréia Bohner CC 2.0

Néhány tény a rettegett betegségről: 2012-ben több mint 14 millió új rákos megbetegedést regisztráltak szerte a világon, illetve ugyanebben az évben 8,2 millió, rákkal összefüggésbe hozható halálesetet dokumentáltak. Az összes, rák miatt bekövetkező elhalálozás 70 százalékát az alacsony vagy közepes életszínvonalon élő országokban regisztrálták. A trend ráadásul egyre romló tendenciát mutat: a következő két évtizedben várhatóan 70 százalékkal fog emelkedni a rákos megbetegedések száma.

Pedig az ilyen esetek több mint 30 százaléka megelőzhető lenne. Ehhez persze tenni is kell. A Rák Világnapja alkalmából a World Cancer Research Fund International 10+3 tanácsot adott közre, melyek megfogadásával jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy tumoros elváltozás alakuljon ki a szervezetünkben. Nézzük, mire kell(ene) odafigyelnünk!

Egészséges testsúly - Függ a testmagasságtól, a kortól, némileg még a rassztól is, de az elmondható, hogy átlagosan a 20 és 25 értékek közé eső BMI a helyes érték. A testtömegindex kiszámítása nagyon egyszerű: a kilogrammban mért testtömeget el kell osztani a méterben mért testmagasság négyzetével. Egy 180 centiméteres magasságú ember testtömegének tehát nagyjából 65 és 81 kilogramm közé kellene esnie.

Mozgás - A megfelelő testsúly eléréséhez és annak kordában tartásához szinte elengedhetetlen a testmozgás. Jót tesz a szívnek, a vérnyomásnak és a rák kockázatát is csökkenti - naponta legalább fél órát kellene rá áldoznunk.

Gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű pékáruk - Le kellene mondani a feldolgozott élelmiszerek javáról, melyek ugyan olcsóak és gyorsan elkészíthetők, de számos nem kívánt anyagot tartalmaznak, ugyanakkor vitaminból, nyomelemekből jóval kevesebbet, mint kellene. Ha sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű lisztből készült terméket fogyaszt, akkor az ezekben található rostok hozzájárulnak a bélrák kockázatának csökkentéséhez.

Le a zsírral és a cukorral - A modernkori ember általában túlságosan sok zsírt és még annál is több cukrot visz be szervezetébe. Figyeljen oda, hogy például a szupermarketek pékségeiben kapható kenyerek jelentős része is tartalmaz - teljesen feleslegesen - cukrot.

Mértékletes vöröshús-fogyasztás - A fejlődő országok jelentős részében még mindig úgy tartják, hogy a húsevések számának gyarapodása jó dolog. Holott a mennyiség helyett a minőségre kellene koncentrálni: inkább kevesebb, de megbízható, felelős állattartásból származó húst fogyasszon.

Alkoholok - A szájban és a torokban előforduló bizonyos rákfajták kockázatát mérsékelhetjük az alkoholfogyasztás visszafogásával. Nem mellesleg több pénzünk marad egészséges táplálkozásra.

- Vélhetően ön is azok közé tartozik, akik túl sok nátriumkloridot, azaz konyhasót visznek be a szervezetükbe. Nem csak az olyan gyorséttermi ételekkel, mint a sült krumpli; a legtöbb előre elkészített élelmiszer is rengeteget tartalmaz sóból.

Táplálék-kiegészítők - A rákellenes szervezet javaslata szerint akkor járunk a legjobban, ha nem táplálék-kiegészítők révén érjük el a kívánatosnak tartott protein-, ásványianyag, vitamin- és nyomelembevitelt, hanem megfelelően táplálkozunk.

Szoptasson - Ez kifejezetten nőknek szóló tanács, mely szerint, ha csak teheti, természetes módon táplálja babáját. Az anyatejjel való etetés, a szoptatás több (mell)ráktípus bekövetkeztének kockázatát is mérsékli.

Tanácsok - Hallgassa meg, milyen módszereket javasolnak azok, akiknek megtámadta a szervezetét a rák, és túlélték a csatát.

A fentieken túl néhány további jó tanács

Óvakodjon az UV-sugárzástól - Különösen azoknak fontos ez a tanács, akik napsütésben gazdag vidékeken élnek. A direkt napsugárzástól érdemes óvni testfelületünket, lehetőleg ne fényvédő krémekkel, hanem megfelelő ruházattal, sapkával/kalappal vagy árnyékba húzódással. Különösen a gyerekek érzékeny bőrét kell óvni a melanoma kialakulásától.

Szokjon le - A régóta ismert kockázatok és a trafikmutyi ellenére még mindig dohányzik? Szokjon le! Ismert tény, hogy az összes, rákkal kapcsolatos elhalálozás 20 százalékáért egyedül a cigaretta/szivar/pipa élvezete felel. A passzív dohányzás ráadásul az ez ellen teljesen védtelen kicsik életét is megkeseríti.

Fertőzések - A rákos megbetegedések egy jó részéért különböző fertőzések okolhatók, melyek nagyrészt megelőzhetők védőoltások révén. Ilyen például a humán papillomavírus (HPV), melyre hazánkban is létezik injekcióban beadható ellenszer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.