Túlzásba visszük a használatot

Napjaink veszélye: az antibiotikum rezisztencia

Az antibiotikumok létjogosultsága a modern orvostudományban kétségbevonhatatlan. Számos életveszélyes fertőzést lehet gyógyítani velük, napjainkban azonban mégis gyakorta indokolatlanul használjuk őket.

2015.02.01 20:00ma.hu

A megfázás és influenza időszakának egyik leggyakoribb tünete a torokgyulladás és a torokfájás. Egy nemrégiben végzett kutatás alapján a válaszadók 12%-a leggyakrabban antibiotikumot szed, ha fáj a torka. Azonban a torokgyulladások több mint 85%-át a felnőttek körében vírusok okozzák, melyekkel szemben az antibiotikumok hatástalanok. Az antibiotikumok a baktérium-fertőzések hatásos gyógyszerei, viszont a vírusok okozta torokgyulladások kezelésében nem segítenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Európai Antibiotikum Nap kapcsán közzétett kutatásából kiderült az is, hogy európai szinten az esetek 40 %-ában helytelenül írnak fel antibiotikumot. Az antibiotikumok indokolatlan, illetve helytelen használata antibiotikum rezisztenciához vezethet. De mit is jelent ez?

Grafika: Well

A baktériumok megtanulnak “alkalmazkodni”, így egy idő után hatástalan lesz ellenük a korábban hatásos gyógymód, az antibiotikum. Ráadásul a rezisztenssé vált baktériumok tovább tudják adni ezt a tulajdonságot a következő generációknak és így egykönnyen “szuper” baktériumok alakulhatnak ki, azaz olyan kórokozók, melyek ellen valamennyi rendelkezésre álló antibiotikum hatástalan.

A WHO jelentése szerint ha nem sikerül visszaszorítani az antibiotikumok túlzott használatát és megállítani az antibiotikum rezisztencia továbbterjedését, annak komoly következményei lehetnek. Előfordulhat, hogy néhány év elteltével számos baktériummal szemben az orvostudomány már nem fogja tudni felvenni a harcot, mert nem lesz hatásos gyógyszer ellenük és így visszatérhetnek az antibiotikum előtti idők, amikor az emberek védtelenek voltak a komoly fertőzések ellen. Amennyiben nem mérséklődik az antibiotikumok túlzott mértékű illetve helytelen használata, akkor akár egy jelenleg kezelhető tüdőgyulladásba is belehalhat bárki a jövőben.

Épp ezért antibiotikumokat csak indokolt esetben, orvosi utasításra szedjen. Ne hagyja abba a felírt antibiotikum szedését idő előtt, akkor sem, ha már jobban érzi magát. A teljes gyógyuláshoz szükség van az orvosa által meghatározott mennyiség beszedésére. Az esetlegesen megmaradt gyógyszert soha ne adja át másnak és csak orvosi utasításra szedje ismételten!

Tudjon meg többet az antibiotikum rezisztenciáról BOB segítségével:



A videó eredeti verzióját egészségügyi szakemberek készítették (orvosok, gyógyszerészek szakmai társasága: Global Respiratory Infection Partnership) edukációs céllal. A videó ismerteti a megfázás, valamint az influenza és ezen légúti fertőzésekhez kapcsolódó tünetek (pl. torokfájás, köhögés) helyes kezelésének módját. Továbbá röviden elmagyarázza az antibiotikumok indokolatlan, túlzott mértékű használatának súlyos következményét és az antibiotikum rezisztencia kialakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.