Nemcsak az édesség cukros!

Rengeteg cukor van bennük, pedig egészségesnek látszanak

Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot.

2015.01.31 20:00ma.hu

A cukorbetegek és más, szénhidrát-anyagcsere problémával küzdők mellett a fogyókúrázók is jól tudják, hogy az édességekkel csínján kell bánni a diétájuk során. Ám sokan megfeledkeznek arról, hogy nemcsak az tartalmaz hozzáadott cukrot, ami tipikusan az édesség kategóriájába sorolható, és nem árt odafigyelni a rejtett cukrokra.

Kényelmi termékek

Bár sok időt lehet spórolni a félkész ételek, levesporok, leveskockák használatával, de ezek általában hozzáadott cukrot, sót és ízfokozókat is tartalmaznak. Szomorú tény, hogy a legtöbb kethup több cukrot tartalmaz, mint paradicsomot, és ha egy könnyű salátával szeretnénk zárni a napot, akkor lehetőleg ne előre elkészített salátaöntetet válasszunk, mert ezeknek a többsége szintén magas cukor- és zsírtartalommal rendelkezik.

Light termékek

A fogyókúrázó hölgyek gyakran keresik a light termékeket a boltok polcain, miközben nem is sejtik, hogy ez a kifejezés 2 dolgot is jelenthet: vagy a zsiradék- vagy a cukortartalmát csökkentették az adott terméknek, így könnyen járhatunk úgy, hogy a light joghurt bizony tele van cukorral és csupán a zsiradéktartalma lett alacsonyabb.

Üdítőitalok

Megdöbbentően sok hozzáadott cukrot tartalmaznak a hagyományos üdítőitalok. Fél liter kóla például 11 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, és gyakran az ízesített ásványvizek sem édesítőszerrel készülnek.

Cukormentesnek hangzó ételek

Müzli, étcsokoládé, zabkeksz sokak számára nagyon diétásnak tűnnek, ám ha alaposabban áttanulmányozzuk a címkéket, rájövünk, hogy ezek is gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, ráadásul nem is keveset, így mielőtt megvásárolná őket, mindenképp nézze meg, miből is készültek – figyelmeztet Varga Dóra dietetikus.

Fotó: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Édes alkoholok

Az alkoholoknak egyébként is magas a kalóriatartalma, ám ha nem száraz változatot választunk, akkor a cukortartalomra is figyelni kell. Egy-egy édes bor természetesen visszamaradt cukortartalma az üdítőkkel veszekszik, míg a likőrökhöz hozzáadott cukor mértéke ennek többszöröse is lehet.

Aszalt gyümölcsök

A gyümölcsökről sem a magas cukortartalom az első, ami az ember eszébe jut, de azt nem árt tudni, hogy aszalt gyümölcsök koncentráltan tartalmaznak gyümölcscukrot. Ettől persze még kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatjuk őket – ha nincs szénhidrát-anyagcsere problémánk –, de sajnos számos márka még pluszban tartalmaz hozzáadott cukrot is.

Amiről sosem gondolnánk

Számos gyógyszer és étrend-kiegészítő is rejtett cukorforrás lehet, így egy megfázás elleni ital, torokfájás elleni szopogató tabletta, pezsgőtabletták, vitaminok esetében is ellenőrizni kell az összetételt!

Jó tanács

Amit tehet a rejtett cukrok elkerülése érdekében, az az, hogy tudatosan vásárol, és mindig elolvassa el a vásárolt termékek címkéit. A rossz hír, hogy nem csak a cukor szót kell keresni, hiszen az alábbi kifejezések mindegyike a hozzáadott cukortartalomra utal:
• cukor, barnacukor, nádcukor
• invertcukor
• méz
• szacharóz
• melasz
• glükóz, fruktóz, dextróz, maltóz
• szirupok közül: glükóz-fruktóz szirup, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), kukoricaszirup, keményítőszirup, juharszirup, agave szirup, rizsszirup

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.