Kiirthatatlan a fülbemászó zene?

Hogyan szabaduljunk meg a fejünkben szóló dallamtól?

Folyamatosan egy dal vagy dalrészlet szól a fejében, és már halálra idegesíti? Van néhány praktika, amivel el tudjuk űzni fejünkből, de előre szólunk, némelyike elég drasztikus.

2015.02.01 21:00ma.hu

Forrás: Flickr, Colin Mutchler

Biztosan előfordult már önnel is, hogy hallott egy dallamot, ami annyira fülbemászó volt, hogy utána nem tudta kiűzni a fejéből. Egy nemrég végzett finn kutatás kimutatta, hogy az emberek 92 százaléka küzdött már meg ezzel a jelenséggel - vannak, akiket heti rendszerességgel kerget őrületbe például a fagyisautó dallama, a MÁV-szignál és így tovább.

Pedig akad néhány módszer, amivel nagy eséllyel megszabadulhatunk az angolul earwormként definiált belső dallamtól. Mivel a dallamot agyunk "felesleges", le nem kötött kapacitása dolgoztatja, ezért érdemes keresni valami nagyon lebilincselő, teljes figyelmet igénylő tevékenységet, így hamarosan egyszerűen elfeledkezünk róla.

Ha ez nem jönne be, akkor még mindig marad két választásunk: szembeszállunk vele vagy elnyomjuk magunkban. Az előbbi meglehetősen kegyetlennek tűnik: túltelítetté kell válni az őrületbe kergető dallamtól. Hallgassuk annyiszor, ahányszor csak lehet, minél hangosabban, sőt, ha tudjuk, még énekeljük is! Állítólag a dallam teljes változatával való szembesülés az agyunkat végül megadásra készteti és véget érhet a szenvedés.

Az utolsó, kellemesebb módszer pedig a "gyógydal" felkutatása. Olyan zeneszámra van szükség hozzá, amely elég érdekes ahhoz, hogy elűzze a "fülférget", de azért annyira ne legyen az, hogy átvegye a helyét. Egy brit tanulmány kimutatta, hogy a ködös Albion lakói többnyire saját nemzeti himnuszukhoz fordulnak segítségért - a God Save the Queen megmenti őket az őrjítő kis dallamocskától.

Rajtunk ne múljék:



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.