Cyberpunk a valóságban

Bőr alá ültetett chip nyitja az ajtót az irodában

A svéd irodában nem kulccsal, mágneskártyával vagy PIN-kódokkal járhatnak ki és be az alkalmazottak, hanem egy kezükbe beültetett chip révén tárulnak fel előttük az ajtók.

2015.01.31 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Forrás: Judit Klein, Flicker (CC BY-ND 2.0)

Amikor Hannes Sjoblad svéd "biohacker" arról beszél, hogy a rádiófrekvenciás azonosításra szolgáló chip bőr alá ültetése elkerülhetetlen folyamat az ember elavulásával szemben, nincsen olyan olvasó/hallgató, aki meg ne hökkenne. Pedig ami számunkra sci-fi, az Svédországban, az Epicenter nevű irodakomplexumban már a valóság. Az alkalmazottak (egy része) bőre alá - nem éppen fájdalommentes módon - beinjekciózott RFID lapkával kap jogosultságot az épületben való közlekedésre. Érdemes megnézni az erről készült rövid BBC-videót.

Sjoblad - aki egyébként a svéd biohacker csoport, a BioNyfiken tagja - azon a véleményen van, hogy a rádiófrekvenciás implantátum hasznos dolog, és túl fontos ahhoz, hogy azt először a vállalatok és a kormányzatok használják fel saját céljaikra. Elsőként a biohackereknek kellene próbára tenniük a technikát, igaz, ennek az elgondolásnak azért némileg ellent mond, hogy pont üzleti környezetben, az Epicenter alkalmazásában fejtegeti véleményét a svéd szakember.

Az biztos, hogy megkönnyíti az infrastruktúra használatát a rizsszem méretű eszköz: az alkalmazottaknak elég meglengetni a kezüket, és máris nyílik az ajtó, működésbe lép a nyomtató és így tovább (már persze megfelelő jogosultság esetén). Ezzel önmagában még nem lenne probléma, hiszen ugyanerre használjuk digitális, tárgyiasított azonosítóinkat (például a beléptetőkártyákat, okostelefonjainkkal), ám míg ezeket le tudjuk tenni, a kezünkben levő RFID chip egészen addig velünk marad, amíg azt ki nem operálják a helyéről. Az irodában, vásárlás közben, otthon, a moziban, az autóban - mindenhol.

Az Epicenterben jelenleg opcionális a mikrochip használata. Azok számára, akik igénylik a beültetést, egy profi tetováló szakember végzi el az alig pár másodperces eljárást. Sajnos az nem derült ki a beszámolóból, hogy az érintetteknek vajon hány százaléka szavazott a digitális billogozás mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.