Ha nincs HIV, nincs AIDS sem

Felturbózott antitestek vethetnek véget a HIV-nek

Százszor hatékonyabbá váltak azok az antitestek, melyeket gondos génmódosításnak vetettek alá. Többé nem menekül az emberi immunhiány-előidéző vírus?

2015.01.31 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Caltech

Jó oka van annak, hogy mindmáig nem tudtuk legyőzni a HIV-et; az emberi immunhiány-előidéző vírus nem csak gyorsan mutálódik, de nagyon ügyes immunrendszerünk elkerülésében is. Egy nemrég nyilvánosság elé tárt kutatás azonban rávilágított, hogy génmódosított antitestekkel jelentősen növelni lehet az ellene való védekezés hatékonyságát: a hagyományos antitestekhez képest ezek a génmanipulált változatok átlagosan százszor erősebbé váltak.

A vírusok jelentős részének felületén több száz proteintüske sorakozik, melyeket az Y-alakú antitestek könnyen meg tudnak ragadni mindkét "karjukkal", hogy megtámadhassák őket és végezhessenek velük. A HIV ugyanakkor csak 20 proteintüskével rendelkezik, melyek gyéren elszórva találhatók meg külső burkán. Ha az antitest el is kapja az egyiket, meglehetősen nehéz dolga van akkor, amikor a másik "kezével" meg akar ragadni egy másik tüskét. Ezáltal a vírus könnyebben el tudja kerülni az antitesteket illetve gyorsan tud fejlődni az antitestek evolúciós taktikáival szemben.

Az antitestek ezen hiányosságát vizsgálta meg a Caltech szakembere, Rachel Galimidi. Genetikailag módosították immunrendszerünk parányi katonáit, melyek így mindkét "karjukkal" képessé váltak belekapaszkodni a vírus egyetlen proteintüskéjébe. Persze nem ment ez olyan könnyen, mint amilyennek tűnik: a kísérletezés során több hibás antitestet sikerült előállítani, mint sikereset. Ugyanakkor utóbbiak elképesztően jók lettek HIV-vadászatban - 10-1000-szer hatékonyabbá váltak eredeti változataikhoz képest.

Hamarosan átlép a kutatás az állatkísérleti fázisba, melynek során génmódosított egereken fogják tesztelni az antitesteket.

"Korábbi munkánk alapján úgy gondoljuk, tudjuk, hogyan kell igazán hatásos terápiát létrehozni, ami nem csak relatív alacsony koncentrációban képes fellépni a vírus ellen, de egyben arra is készteti, hogy kevésbé sikeres irányba mutálódjon, mellyel könnyebbé válhat kiirtása" - állítják a Caltech kutatói, akik bíznak benne, hogy hamarosan a HIV-fertőzött embereket is gyógyítani tudják majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.