80 százalékos hatásfok

Hamarosan eltűnhet a mogyoróallergia

Akár halálhoz is vezethet a heves allergén reakció, amit az arra érzékenyek szervezet ad a mogyoróra. Egy ígéretes új terápia viszont majdnem páciensnél megszüntette az életüket megkeserítő allergiát.

2015.01.29 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos John Kasawa

Ígéretes eredményekről számolhatott be az az ausztrál kutatócsoport, mely mogyoróérzékeny gyerekek számára dolgozott ki 18 hónapos terápiát. Kutatásuk szerint a kísérleti projekt végén a részt vevők 80 százaléka toleránssá vált a mogyoróval szemben, még azt követően is, hogy a kezelést abbahagyták.

Allergiapestis a fejlett világban
Megdöbbentő módon emelkedik az ételallergiában szenvedők száma a fejlett országok lakosságának körében. Noha a kutatók nem biztosak abban, mi okozza a jelenséget, vélhetően az ételeinkben mind inkább jelenlevő mesterséges adalékanyagok, színezékek, ízfokozók, tartósítószerek és egyebek háza táján kell keresgélni válasz után. Ami viszont tény: 1997 és 2011 között az életallergiás gyerekek száma nagyjából 50 százalékkal emelkedett.

Nyolc élelmiszerfajta felel az összes allergiás tünet 90 százalékáért, beleértve a búzát, a tejet, a kagylót és a mogyorót. Utóbbi a leggyakoribb mind közül: az Egyesült Államok teljes lakosságának mintegy 1 százalékát (nagyjából 3,2 millió embert!) érinti, az ausztrál gyerekek körében pedig 3 százalékos arányt képvisel.

Immunterápia
Térjünk vissza a fent már említett ausztrál kutatásra! A Murdoch Childrens Research Institute keretei között zajlott terápia során napi szinten probiotikumot (Lactobacillus rhamnosus) mogyoróproteinnel együtt adagoltak a gyerekeknek. A baktériumadag változatlan volt a kísérlet teljes időtartalma alatt, de a mogyoróprotein mennyiségét kéthetente növelték, egészen addig, amíg el nem érték a 2 grammos dózist. Az immunterápiának is felfogható kísérleti kezelés az allergénnek való fokozatos és folyamatos kitettségen keresztül igyekezett elérni azt, hogy az érintettek szervezete ne adjon ártalmas reakciót.

28 gyerek vett részt a terápián, 28 másik pedig placebót kapott. Két héttel a kezelés vége után három hétig folyamatosan tették ki őket az allergénnek, melynek során a páciensek több mint 82 százaléka képes volt mogyorótartalmú ételek problémamentes fogyasztására, szemben a kontrollcsoport 3,6 százalékával.

Noha az eredmények ígéretesek, azok hosszú távú hatása nem ismert, ezért további kutatást igényel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.