A legidősebb tesók felelősségteljesebbek

A legkisebb testvér mindig viccesebb is?

A többgyermekes szülők jól tudják, hogy bármennyire is igyekeznek mindkét gyereknek ugyanazt megadni, mégis két különböző személyiség cseperedik mellettük. Most egy felmérés is beigazolta ezt.

2015.01.28 16:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

Tudományosnak ugyan nem mondható, még talán reprezentatívnak sem, de mindenképp figyelemre méltó az egyik online közvéleménykutató oldal felmérése, amelyben arra kerestek választ, hogy miben különböznek a leginkább az idősebb és a fiatalabb testvérek, illetve melyek azok a tulajdonságok, amelyek sokkal inkább jellemzőek vagy az egyik, vagy a másik csoportra. Az önkéntes válaszadók válaszai alapján úgy tűnik, markáns különbség figyelhető meg az első- és másod- (esetleg harmad) szülött gyerekek között.

Bár a felmérést Angliában készítették, a legfőbb jellemzők tekintetében aligha látnánk számottevő eltérést, ha ugyanezt magyar gyermekek szüleivel is elkészíttetnénk. Ami egyértelműen kiderült: a szülők szerint a fiatalabb gyermekek sokkal viccesebbek, közelebb állnak a szülők szívéhez, nyugodtabbak és lazábbak. Ezzel szemben az idősebb testvérek több másik tulajdonságban erősek, például egyértelműen felelősségteljesebbek, eredményesebbek az életben, mi több, eleve az életük jobban szervezett, jobban előtérbe helyezik magukat és magabiztosabbak, és ugyan nem sokkal, de egy kicsit mégis családcentrikusabbak a kisebb testvéreikhez képest.

A szakértők szerint ezek a tulajdonságok egyértelműen a gyerekek korának tudhatók be, az idősebb gyermek alighanem azért sikeresebb, mert több ideje volt kitaposni az oda vezető utat, az önállóságuk és magabiztosságuk pedig legfőképp abból fakad, hogy amikor megérkezik a kistestvér, a szülők ösztönösen felé fordulnak, több időt és figyelmet szentelnek neki, így a nagyobb gyermek szinte ösztönzést érez arra, hogy a saját lábára álljon.

És ha valaki mégis úgy érzi, hogy fiatalabbként sikeresebb, mint a bátyja vagy nővére, esetleg hiába elsőszülött gyermek, mégsem kellően magabiztos, gondoljon arra: mindig vannak olyan kivételek, akik erősítik a szabályt!

Grafika: YouGov


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.