Profession-felmérés

A kollégával csak inni jár az ember

A magyar dolgozók többsége nem jár rendszeresen a munkatársaival szórakozni. Ha mégis, a legtöbb közös program valamilyen módon kötődik az alkoholfogyasztáshoz, ezzel szemben a munkaidőn túli közös étkezések semmilyen formája nem jellemző.

2015.01.26 03:30ma.hu
freedigitalphotos.net/photostock

A Profession.hu több mint 3000 munkavállaló bevonásával készült legújabb kutatásából kiderült, hogy a munkavállalók 70 százaléka csak évente egyszer-kétszer mozdul ki a kollégáival és általában akkor, ha ezt valamilyen speciális alkalom indokolja. A férfiak, a diplomások, a fővárosiak és a felsővezetők javítják leginkább az átlagot: ők járnak össze a legtöbbet.

Bár az esetek közel kétharmadában mindig valaki más az adott esemény főszervezője, a téma meglepően hasonlít. Leginkább a közös alkoholfogyasztós programokat kedvelik a magyarok. A céges kiruccanások több mint fele közös sörözés vagy borozás valamilyen vendéglátóhelyen, és az esetek további egynegyedében ugyanez zajlik csak zárt ajtók mögött, valamelyik kolléga otthonában. Népszerűek még a közös sportesemények és a zenés/táncos elfoglaltságok, ugyanakkor a felmérésből kiderült, munkaidőn kívül együtt enni nem szoktunk a kollégákkal. A közös munkahelyi programok listáján a sereghajtók az ebéd, a főzés, a bográcsozás, a fagyizás vagy a sütizés.

Ha rendszeresen nem is járnak össze, az alkalmankénti közös programokon azonban a megkérdezettek döntő többsége részt vesz. A nők az ötven év felettiek, a felsővezetők és az államigazgatásban és a kis cégeknél dolgozók többségére az átlagosnál jobban lehet számítani az ilyen rendezvényeken, amíg a 30 és 49 év közöttiek és a 100 főnél nagyobb cégnél dolgozók jobban szeretnek távol maradni.

„Minden, a megszokott munkakörnyezeten kívül eső program hozzájárul ahhoz, hogy közelebb hozza egymáshoz a kollégákat. Az igazi csapatszellem és a hatékony együttműködés kialakulását ilyen eseményekkel érhetjük el a leghatékonyabban. Különösen igaz ez az olyan csapatépítő játékokra, amelyekhez nem kell komolyabb szervezés, mégis más készségeinket is megmutathatjuk rajtuk keresztül. Ez akár a munkahelyi előmenetelünkhöz is hozzásegíthet.” –mondta Sámson Dorottya, a Profession.hu munkaerőpiaci szakértője.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy, azokon a helyeken, ahol a vállalat szervez közös programokat ott ezt a dolgozók nagyra értékelik, és szívesen mennek el. A programok jellege azonban megmagyarázhatja azt a tényt, hogy a vállalati rendezvényekre a dolgozók fele mindig egyedül érkezik, és további egynegyed is csak nagyon ritkán hozza el a családját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.