There's an app for that

Okostelefonos alkalmazással a szélütés ellen

Elképesztő, mire képes egy mobilapp, egy okostelefon és néhány érzékelő: akár előre figyelmeztethetnek arra, hogy hamarosan szélütés (stroke) fogja érni az embert.

2015.01.23 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Samsung

Megakadályozható a szélütés? Természetesen, nyugodt életvitellel, helyes táplálkozással és normális vérnyomással nagyban tehetünk azért, hogy ne mondja fel hirtelen a szolgálatot az agyunk. De mi van akkor, ha ennél többre vágyunk? Ez a kérdés fogalmazódott meg a Samsung mérnökeinek fejében is, amikor előálltak egy érdekes megoldással.

A WHO szerint minden évben nagyjából 15 millió embert érint a betegség, kétharmaduk pedig vagy meghal ennek következtében vagy maradandó fizikai károsodásokat szenved el. Érdemes tehát tenni ellene; a dél-koreai vállalat kutatócsapata szerint pedig erre ideális megoldás az EDSAP (Early Detection Sensor & Algorithm Package).

A betegség bekövetkeztét korai fázisban érzékelni képes rendszer két részből tevődik össze: egy fejre rakható, érzékelőkből álló készülékből, melyek az agy elektromos impulzusait figyelik, és egy mobiltelefonos alkalmazásból, melynek algoritmusai kiértékelik a szenzorok által begyűjtött adatokat. Utóbbi kevesebb mint egy perc alatt megállapítja, mekkora valószínűséggel vár valakire a közeljövőben szélütés.

Már két éve zajlik a projekt, jelenleg az érzékelők miniatürizálása és alternatív felületekre való beépítésének kísérlete zajlik. Elképzelések szerint ugyanis akár hajtűbe vagy szemüvegbe is beágyazhatók lennének a szenzorok, így külső szemlélő számára észrevehetetlenné válna, ráadásul használójának hétköznapi életét semmiben sem akadályozná.

Jelenleg még csak korai fázisában tart az EDSAP, a klinikai vizsgálatok még hátravannak, így a közeljövőben sajnos még nem fog az érintettek rendelkezésére állni.

FAST-teszt
Létezik egy gyors, a vizsgált testfelületek angol neveiből képzett mozaikszó alapján FAST-nek (F - face, arc, A - Arms, karok, S - Speech, beszéd, T - Time, idő) hívott teszt. Vagyis ha az arcon kérésre sem tudunk mosolyt előidéztetni az alannyal, aki a karjait sem tudja felemelni, és nem képes tisztán és érthetően beszélni, akkor itt az idő hívni a mentőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.