Az országban először

3D-s laparoszkópos technikával végeztek húgyhólyagműtétet Debrecenben

Az országban először a Debreceni Egyetem (DE) egészségügyi központjának urológiai klinikáján végeztek húgyhólyag-eltávolító és helyreállító műtétet teljes egészében laparoszkópos technikával.

2015.01.14 18:02MTI

Flaskó Tibor klinikaigazgató közölte: már otthon gyógyul az az idős asszony, akit a múlt év végén egy új eljárással műtöttek meg: az operáció során eltávolították a beteg húgyhólyagját és a kismedencében lévő nyirokcsomókat, majd a vesevezetéket beültették a vékonybélbe, és azt kivezették a hasfalra. Így vált lehetővé, hogy a beteg a vizeletet üríteni tudja.

A műtéti eljárás különlegessége, hogy mind a három fázis során laparoszkópos eszközöket használtak az orvosok. Eddig is végeztek húgyhólyag-eltávolító és helyreállító műtéteket, de korábban a has felnyitásával, míg most - az országban elsőként - a teljes műtéti sort laparoszkóppal hajtották végre - tette hozzá.

Az operáció során az orvosok olyan modern műszereket használtak mint a sebész tájékozódását segítő háromdimenziós laparoszkópos torony, az ultrahangos vérzéscsillapító eszköz és az endoszkópos bélvarrógép. Mindezek együtt azt eredményezték, hogy a beteg hamarabb felépült, kisebb fájdalmat élt át, és nem volt szüksége vérre.

A speciális műtét azoknak a betegeknek az életét mentheti meg, akik húgyhólyagdaganatban szenvednek, de a kór még nem okozott áttéteket - magyarázta a szakember.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.