Bizarr fóbiával küzd az anya

Annyira fél a visszerektől, hogy inkább levágatná a lábait

Gyermekkora óta retteg a kidülledő erek látványától, ezért még arra is rá akarta venni az orvosokat egy nő, hogy vágják le a lábait, amikor megjelentek rajta a visszerek.

2015.01.07 16:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/marin

Semmi komoly fizikai egészségügyi problémája nincs a 39 éves, háromszoros anyának, mégis arra akarta rávenni a háziorvosát, hogy adjon neki beutalót a sebészetre, ahol majd levágják az orvosok a lábát, mindezt pusztán azért, mert annyira viszolyog a lábán látható erektől. A brit nő egy ritka pszichés betegségben, úgynevezett venefóbiában szenved, ami azzal jár, hogy betegesen retteg és viszolyog a vénáktól, beleértve a visszereket is. Állapota az évek során olyan szintre súlyosbodott, hogy minden nap több pánikrohamot is átél, még saját lábainak látványát sem bírja elviselni, és úgy érzi, még a tolószék is jobb lenne, mint amit most ki kell állnia.

"Lehetetlen úgy élni, hogy elrejtsd a saját lábadat, a végén pedig már arra gondoltam, jobb szülő lennék nélkülük, ha nem kellene minden alkalommal stresszelnem miattuk" - magyarázta Claire Jones. Sokakkal ellentétben azonban ő pontosan meg tudja mondani, mi és mikor váltotta ki a félelmét: egy elrontott foghúzással kezdődött minden, amikor még csak hatéves volt. A már lötyögő tejfog nem akart kijönni, Claire pedig pontosan emlékszik a látványra, amit a szájából kifelé lógó foga mutatott, és miközben zokogva nézte, azt gondolta, hogy egy véna is kilógott a foggal együtt.

Azóta valahányszor meglátott egy kitüremkedő eret, sírva fakadt és pánikba esett, és a leginkább anyja sötétkéken duzzadó visszerei riasztották őt. "Teljesen ledermedtem és csak sírtam, amikor megláttam azokat, így anyám mindig nadrágot viselt, hogy ne idegesítsen" - emlékezett vissza a fiatal korára. Ahogy azonban egyre idősebb lett, az orvosok azt remélték, hogy talán kinövi a félelmét.

De nem így történt, sőt, a dolgok még rosszabbra fordultak. Az asszony ma már egyértelműen azon van, hogy elkerülje az idősebb nőket, akiknél nagyobb valószínűséggel alakult már ki a visszerek kóros megvastagodása, és saját maga is igyekszik kerülni az olyan tevékenységeket, amelyek a saját lábán lévő ereket megduzzasztaná. A betegsége 2012-ben érte el a csúcspontot, akkor jutott el odáig, hogy amputáltatni akarta a lábait. Szerencsére végül beérte azzal, hogy a sebész a megvastagodott visszereket kimetszette, de azóta a nő a legnagyobb gyermeke után két újabb csöppségnek adott életet, és a terhesség alatt ismét megjelentek a kék csíkok a lábán.

Most pszichiáter segítségével próbál túllépni a fóbiáján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.