Lisztérzékenység, cukorbetegség és elhízás

Sejtszintű változást okoz a császármetszés

Nyugodtabb a szülés a babának, de szinte minden más szempontból rosszabb döntés a tervezett császármetszés. Allergiára és más betegségekre hajlamosabbak a "nem hagyományos úton" született babák.

2015.01.05 09:00ma.hu
Forrás: BruceBlaus/Wikipedia

Drámai mértékben nő a császármetszéssel született gyerekek száma, napjainkra ez lett a leggyakoribb sebészeti beavatkozás a nemzőképes korban levő nők között. Holott statisztikai adatok szerint negatív hatásokkal jár az újszülöttre nézve: a császármetszéssel világra jöttek körében nagyobb az aránya az asztmás, az egyes típusú diabéteszes megbetegedéseknek, illetve nagyobb arányban fordulnak elő közöttük elhízott és lisztérzékeny emberek.

A svéd Karolinska Intézet molekuláris sejtbiológia professzora, Tomas Ekström szerint az újszülöttek az életkor későbbi szakaszában jelentkező betegségekre való hajlamosító tényezői bonyolult biológiai mechanizmusokon alapulnak, genetikai és környezeti tényezőktől egyaránt függenek. Tanulmányukban arra keresték a választ a svéd kutatók, hogy vajon a császármetszés befolyásolja-e sejtszinten az újszülött életét.

A DNS-t érő epigenetikai változások környezeti hatások révén zajlanak le; a gének kódolásának megváltozását jelenti, ami az aktuális genetikai kód megváltozása nélkül következik be. Például méreganyagokkal vagy diétával elő lehet idézni epigenetikai változásokat, melyek bizonyos esetekben akár a következő generáció DNS-ében is megjelenthetnek.

Visszatérve a svéd tanulmányhoz: a kutatók a köldökzsinórban található őssejtekben bekövetkezett epigenetikai változásokat vizsgálták. 43 újszülöttet vontak be a kutatásba, közülük 18 császármetszéssel jött a világra. A tőlük származó DNS-minta arról árulkodott, hogy a beavatkozás következtében közel 350 DNS-szakaszban változás állt be, köztük olyan területeken is, melyekről köztudott, hogy az emésztésben és az immunvédelem működésében vesznek részt. Ilyen eltéréseket a "hagyományos úton" előbújó babáknál nem figyeltek meg.

"Vaginális szülés esetén a világra jövő gyermeknek megnövekedik a stressz szintje, ami fontos lépés számára, mivel felkészíti a méhen kívüli életre. A baba védekező rendszerének aktivációja elmarad, ha császármetszéssel jön a világra, ami magyarázhatja a két csoport közötti eltéréseket" - közölte Mikael Norman gyermekorvos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.