Termékteszt

Krétapor? - ha gyanús a bolti porcukor

Bár nincs feltüntetve a csomagoláson, a porcukor is tartalmaz adalékanyagokat, viszont keménysége nem feltétlenül jelzi idegen anyag jelenlétét vagy rosszabb minőséget. A legegyszerűbb, ha otthagyja a bolt polcán és természetes édesítőt választ!

2014.12.27 18:00ma.hu

Sokak szerint valami nincs rendben a bolti porcukorral: nem olyan édes, mint a házilag porított cukor, és kemény lesz tőle a sütemény. Van, aki úgy sejti, hogy keményítőt tesznek a porcukorba cukor helyett, de hallani olyat is, hogy valaki krétaport gyanít. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért labortesztet végeztetett és szakértőket kerestek fel a gyanú tisztázására. A TVE tesztjéből kiderült, hogy más oka lehet a porcukor váratlan tulajdonságainak, és felesleges otthon darálni.

A TVE a teszt készítésekor felkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal szakértőit, hogy megtudják, lehet-e egyáltalán más anyag a porcukorban cukron kívül. A NÉBIH szakértője arról tájékoztatta a TudatosVásárló.hu-t, hogy míg a kristálycukor összetételét európai jogszabály írja elő, a porcukorra nincs uniós előírás. Magyarországon azonban speciális előírások vonatkoznak a termékre.

A magyar szabályok szerint a porcukor kristálycukorból, minőségi kristálycukorból vagy finomított kristálycukorból őrléssel előállított termék, ezeken kívül egyéb anyagokat nem tartalmazhat.

A porcukor feliratú termék szinte kizárólag szacharózt, más néven közönséges étkezési cukrot tartalmazhat, más anyagot nem lehet hozzáadni. A szacharóz lehet répacukor vagy nádcukor is.

Itt a csavar

A NÉBIH egy európai rendeletre hivatkozva arról tájékoztatta a tesztelőket, hogy mivel csakis kristálycukorból készül a porcukor, ezért a kristálycukorhoz engedélyezett adalékanyagok is lehetnek benne.

Ezek a következők: E220-228 (kén-dioxid – szulfitok), E338-452 (foszforsav – foszfátok – di-, tri- és polifoszfátok), E 551-559 (szilícium-dioxid – szilikátok).

A legtöbb ember számára a kén-dioxid és a szulfitok veszélytelenek, mivel egy, a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik gyors lebontásukról. Az adalékok második és harmadik csoportja veszélytelennek számít.

Keményítős cukor = cukorliszt

Amennyiben keményítőt adnak hozzá, cukorlisztnek kell hívni a terméket, de ilyennel ritkán találkozunk a magyar üzletek polcain. Ha a gyártók mégis tesznek keményítőlisztet a cukorba, általában burgonyakeményítőt használnak, hogy ne kelljen a gluténjelöléssel bajlódniuk (például búzakeményítő használata esetén).

A kristálycukorból bekerült adalékokat nem kell jelölni

A porcukorra az általános jelölési szabályokat kell alkalmazni, azzal, hogy a termék jelölésén csak abban az esetben kötelező az összetevők feltüntetése, ha a gyártó a cukron kívül adalékanyagokat is használt az előállítás során.

Azaz, ha az alapanyagként szolgáló kristálycukorhoz semmi mást nem adtak, ám abban már voltak adalékok, akkor ezeket az összetevőket nem láthatjuk a porcukrok címkéjén feltüntetve.

A TVE tesztjének eredménye azt mutatja, hogy a vizsgált porcukrok kivétel nélkül valódi cukorból készültek. A kristálycukor összetevőin kívül nincs bennük olyan anyag, amelytől keményebb vagy kevésbé édes lehetne a sütemény.

Ez azt jelenti, hogy a házilag darált porcukor tulajdonságai nem lesznek jobbak a bolti porcukorénál, ugyanakkor a kristálycukorhoz engedélyezett adalékokat a házi porítással sem tudjuk elkerülni.

Mi az oka annak, hogy nem elég édes a porcukor?

Tóth György, a Cukoripari Kutatóintézet analitikai részlegvezetője a TVE-nek leszögezte, hogy az édes íz érzékelése egyénfüggő, és a cukor tulajdonságán kívül számos tényező hat rá. Például a hőmérséklet, a megkóstolt mennyiség, a nyelv érzékenysége. A szemcseméret nem befolyásolja az ízt, így az apróra porított cukrot ugyanolyan édesnek kellene éreznünk, mint a kristálycukrot. Az egyéni körülmények miatt azonban az is előfordulhat, hogy egy valóban csak cukorból álló porcukrot más ízűnek érzünk.

Tóth György arra is felhívta a figyelmet, hogy az édes íz összehasonlításához fontos, hogy ugyanakkora mennyiséget kóstoljunk a porcukorból és a kristálycukorból. Egy kanál porcukor súlya ugyanis nem egyenlő egy kanál kristálycukor súlyával.

Baj, ha a bolti porcukor kemény, mint a tégla?

A Cukoripari Kutatóintézet részlegvezetője arra is rávilágított, hogy a porcukor keménysége nem feltétlenül jelzi idegen anyag, például keményítő, jelenlétét vagy rosszabb minőséget. Amikor már a bolti csomagolásban keménynek érezzük a porcukrot, annak a legvalószínűbb oka, hogy a cukor a csomagolási eljárás előtt, alatt vagy után nedvességet kapott. Ez a nedvesség sok esetben a levegőben lévő páratartalom.

Ráadásul minél kisebb a cukor szemcsemérete, minél finomabbra őrölték a cukrot, annál kevesebb nedvességtől is megkeményedik a porcukor. Létezik olyan gyártási eljárás, amely a cukorkristályok felületét fizikailag módosítva, más anyag hozzáadása nélkül, megelőzi a szemcsék összetapadását.

Egészséges cukorpótlók

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. Ennek a vágyunknak a kielégítésére azonban ne használjunk répacukrot, illetve mesterséges édesítőszereket, hiszen a természet számos olyan megoldást kínál, amiktől nem leszünk betegek. Bár az ilyen termékek ára olykor magas, érdemes most apróbb részletekben befektetni az egészségünkbe! Az egészséges édesítők palettáján megtalálható többek között a stevia vagy sztívia, a xilit, más néven nyírfacukor, a juharszirup, az agavé szirup, illetve a rizsszirup is, de a mézet se felejtsük el!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.