Amikor a gyomor segítségért kiált...

Detoxikáló ételek karácsony utánra

Senkinek sem újdonság, mennyire túl tudjuk enni magunkat az ünnepek alatt - a gyomrunknak szüksége lehet egy kis lazításra. Hogyan gyógyítsuk?

2014.12.27 10:00ma.hu

Talán már felsorolni sem tudnánk, mennyi mindent ettünk a karácsonyi ünnepek alatt - otthon és vendégségben egyaránt. A gyomor előbb-utóbb telítődik, és egy kis "lazításra" vágyik.

Amennyiben felpuffadtnak érezzük magunkat vagy már-már hányinger közeli állapotban, ha ételt látunk, szükség lesz néhány semlegesítő, "detoxikáló" ételre. Mit fogyasszunk?

- Zabkását


A "túlevés" utáni reggelen adjunk a gyomornak egy kis szünetet. Várjuk meg, amíg éhesek leszünk, és kanalazzunk be egy rostban gazdag reggelit, hogy emésztésünk helyreálljon.

A zabkása vanília esszenciával és egy kis fahéjjal tökéletes választás lehet.
Utóbbiak serkentik az ízlelőbimbókat, anélkül, hogy túlterhelnék az érzékszerveket.

Szeletelhetünk a zabételbe körtét is, amely antioxidánsokkal dúsítja azt, magas víztartalma pedig a hidratációt biztosítja.

- Görög joghurtot

Készítsünk egy könnyed görög joghurt-parfét. A fruktóztartalmú ételek - így a méz is - segítenek az alkohol feldolgozásában és kellemes édes ízt adnak az ételnek. Keverjünk a mézből a joghurthoz, és egy kis pisztáciát is adjunk hozzá - energiát adó fehérjével szolgál és B6 vitaminnal, amelyek szintén segítenek a másnaposság enyhítésében.

- Fekete babos chilit


Az alkoholfogyasztás lemeríti a só- és kálium szintünket, ezért nagyon jól jön majd egy kiadós vegetáriánus chili. A magas zsírtartalmú ételek lassabban ürülnek ki a gyomorból, a chilivel azonban húst nem, viszont proteinben és rostban gazdag táplálékot kapunk a fekete babon keresztül.

A fűszeres chili por csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, és délutánra már sokkal jobban érezhetjük magunkat.

- Citromos csirkét és rizst, articsókával

Gyors és egyszerű, alacsony zsírtartalmú étel, amely után elégedetten törölhetjük meg a szánkat. Rostokban gazdag és finom, az articsóka pedig kellemes mediterrán ízt kölcsönöz neki, ráadásul silymarin nevű antioxidánst tartalmaz, amely segíti a máj működését. Vegyes zöldségsalátával a legjobb!

- Gyors sült körtét

A sok édesség után szervezetünk még mindig egy kicsit az édes ízekre van ráállva. Kapjuk elő a reggeli után megmaradt körtét vagy pár darab újat, és süssük meg a sütőben kellemes fűszerek hozzáadásával.

Vágjuk felébe a körtét és tömjük meg a tetejét. Rakhatunk rá egy keveset a fagyasztott (vaníliás) joghurtból is, és máris kész az alacsony kalóriás, alacsony zsírtartalmú desszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.