Támad az allergia

Ne haljon bele a karácsonyba!

Sok esetben olyan dolgok miatt kezdjük el kutyául érezni magunkat, amelyeknek jelenlétéről fogalmunk sincs - az ünnepi dekoráció is problémát okozhat az allergiára, asztmára hajlamosaknak. Mire kell figyelni?

2014.12.26 18:00ma.hu
Shutterstock fotó

Néha olyan dolgok miatt leselkedik ránk veszély saját otthonunkban, melyekről legkevésbé gondolnánk, hogy gondot okozhatnak.

A karácsonyi időszakban is akad bőven, ami hatással lehet az egészségünkre, az allergiások különösen jól teszik, ha óvakodnak egy-két dologtól.

Kezdjük mindjárt az ünnepi dekorációval. Akár régi, akár új, asztmás rohamokat és allergiás reakciókat válthat ki - figyelmeztetnek a szakemberek.

A karácsonyfák, dobozok és díszek, melyek hónapokon át érintetlenül porosodnak a lakás egy eldugottabb zugában, por- és penésztartalmuk miatt komoly probléma forrásai lehetnek. A dobozok és díszek pora, amely hónapok óta raktározódik rajtuk, legtöbb allergiásnál előhozza a betegséget, heves reakciókat vált ki, az asztmások állapotát is rontja.

Hogy elkerüljük a problémákat, tartsunk be néhány szabályt:

- Válasszuk műfenyőt. A fenyőfák is ronthatják az allergiások és asztmások állapotát. Port, atkákat és más szennyező anyagokat ezek is tartalmazhatnak, melyek megpróbáltatást jelentenek a betegek számára - a tartójukban álló víz ugyanis összegyűjti a penészt, és ez rossz hatással van az allergiásokra.

- Kerüljük az illatosított gyertyákat és olajokat. Az illatok irritálhatják az orrmelléküregeket, a légutakat és nehezítik az allergiások, asztmások légzését.

- Kerüljük a friss növényeket és virágokat. A nedves talaj ugyanis ösztönzi a penész növekedését. Ha penész van a házban, lakásban, ennek a spóráit lélegezzük be - ami korlátozza a megfelelő levegőáramlást a szervezetben és akár kiütést is okozhat.

- Legyünk óvatosak a párásítóval, a párásítással. A túlságosan párás levegő szintén ösztönzi a penész növekedését, és allergiás reakciót okozhat.

- A dekorációs elemeket műanyag dobozokban tároljuk.
Segítenek megőrizni a díszek pormentességét a szezonon kívül, és még törölgetni sem kell annyira őket, mielőtt felhelyeznénk őket a karácsonyfára vagy a lakás egyéb pontjaira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.