Nemcsak a halászlének van hagyománya

Sáfránytól a jázminig - a kávé és a sütemény tökéletes ízharmóniája

Karácsonykor végre kicsit megáll az élet, van időnk élvezni a pillanatot és kényelmesen, ráérősen együtt lenni azokkal, akiket szeretünk. Például egy illatos kávé és egy finom sütemény mellett.

2014.12.25 12:00ma.hu

Ahogy a halászlének a karácsonyi menüben, úgy az ebéd utáni sütizésnek-kávézásnak is megvan a hagyománya. Nincs is annál jobb, mint amikor friss süti illata lengi be a lakást, és végre van időnk hosszan elbeszélgetni egy csésze kávé mellett. A különféle területszelektált kávék termőhelyükre jellemző karakterisztikus ízvilággal rendelkeznek. Gávris Iván kávészakértő és Kárai Dávid (ízHUSZÁR), egy receptgyűjtő oldal főszerkesztője az ünnepek közeledtével különös vállalkozásba fogtak: eltökélték, hogy megtalálják a speciális kávéízprofilokhoz leginkább illeszkedő, a különböző kávék zamatát leginkább kiemelő süteményeket. A két gourmet küldetésének végére minden kávé megtalálta a számára tökéletes sütemény-párt.

Jázminos finomságok

A guatemalai Acatennego-völgy vulkáni-homokos talaja ásványi anyagokban gazdag, a klímája kedvező, a Csendes-óceán megvédi a területet a fagytól, és megfelelő páratartalmat biztosít egész évben, míg a csapadék évi 1200-1800 mm. A kávécserjéket itt a fák lombjai árnyékolják, lehulló leveleik pedig a talajt is táplálják. Az innen származó Omnia Reserve Volcanic Valley kávé stílusát elsősorban a markáns savak és a hosszú utóíz különbözteti meg Guatemala többi régiójának kávéitól. Az ízharmóniában fellelhető finom citrusosságot és enyhe tejcsokoládés jelleget remekül kiemeli a jázmin, éppen ezért ehhez a kávéhoz a jázminos panna cotta vagy a jázmintöltelékkel ízesített shortbread a legkitűnőbb választás.

Középpontban a sáfrány

Az India dél-nyugati partvidékről (Karnataka és Kerala államokból) származó Malabar kávé eredetvédelem alatt áll, egyedisége a feldolgozási eljárásban rejlik. Szüret után a párás levegőn megduzzadt kávészemeket a monszun széllel szárítják, ez a három-négy hónapig tartó időszak pedig különleges fehéres színt, kellemesen lágy savasságot és izgalmas ízeket biztosít a kávébaboknak. A területről származó Omnia Reserve Monsoon Malabar kávé egyedi fűszeres-fás ízével remekül harmonizál a sáfrány. Ha ehhez a kávéhoz keresünk karácsonyi édességet, szakértőink ajánlata a csokoládés gyümölcskenyér sáfrányos szirupban párolt körtével vagy egy könnyedebb sáfrányos crème brulée.

Fotó: Prevolutio

Cseresznyés édességek

A kolumbiai Huila régió családi gazdaságai az Andok hegység oldalában, 1200-2000 méter magasságban terülnek el, ahol a mérsékelt éghajlat, a magas csapadékmennyiség ideális a kávészemeknek. A kávécseresznyét kézzel szüretelik a farmerek októbertől decemberig, gondosan ügyelve, hogy csak az érett gyümölcsöket szedjék le, így lesz az Omnia Reserve Huila Colombia kávé íze friss, zöld jellegű, kissé édeskés, enyhén dióba hajló utóízzel. Ehhez az ízvilághoz jól passzol a cseresznye kissé savanykás nyers íze, kitűnő választás a csokis tartlette mascarpone krémmel és cseresznyés-narancsos öntöttel vagy egy cseresznyés kalács.

Mazsola minden mennyiségben

A brazil Estate birtok kávéja egy igazi kuriózum, hiszen egyetlen család birtokáról származik, a szomszédos Sao Vincente és Santa Helena ültetvényekről, amelyek mérete együtt 260 hektár. Az átlag 1100 méter magasan fekvő termőterületen a kávészemeket későn szüretelik, amikor a kávécseresznyék sötétpiros színt érnek el, és húsuk szinte mézédessé válik. Az Omnia Reserve Brazil Estate kávé ízprofiljában a friss gyümölcsösség köszön vissza, ami enyhe édeskés utóízzel párosul. A mazsolás-rumos trüffel golyók vagy néhány mazsolás scones nagyszerűen illenek ehhez a fajta kávéhoz.

Ha szeretnénk otthon, a családot vagy vendégeket meglepni a finomságokkal, a sütemények és kávék ideális párosításának receptjeit megtaláljuk az alábbi linken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.